„Klubrádió
Reggeli gyors

Varju: Beszélgettem, de pénzt nem ígértem

22/10/2019 13:50

| Szerző: Klubrádió

Polt Péter legfőbb ügyész egy tavalyi, ellenzéki összefogást szorgalmazó beszélgetést tart kifogásolhatónak, ezért kérte mentelmi jogának felfüggesztését, aminek hétfőn az országgyűlés eleget is tett – mondta az érintett DK-s képviselő, Varju László. A politikus szerint a 2018-as választási kampány idején lezajlott beszélgetés során nem ajánlott pénzt a visszaléptetni kívánt független jelöltnek. Nem véletlen, hogy a legfőbb ügyész épp az önkormányzati választás kampányában vette elő az ügyet – tette hozzá Varju.

2019. október 22. Reggeli gyors-részlet/Interjú Varju Lászlóval (19.10.22.)
06:14
00:00

Valóban beszélgetett a tavalyi országgyűlési választások előtt egy független jelölttel arról, hogy Újpesten lépjen vissza a javára, mert így egy ellenzéki indulhatna a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben, pénzt azonban ezért nem ígért – mondta Varju László a Demokratikus Koalíció (DK) tavaly Újpesten egyéniben megválasztott parlamenti képviselője.

Az ellenzéki politikus azután nyilatkozott, hogy Polt Péter legfőbb ügyész javaslatára az országgyűlés október 21-én kétharmados többséggel megszavazta mentelmi jogának felfüggesztését.

Varjut választás rendje elleni bűntettel gyanúsítják, e szerint a 2018-as parlamenti választás előtt pénzt ajánlott egy volt MSZP-s, de függetlenként induló képviselőnek, ha az visszalép a javára. Varju szerint Polt az ellenzéki összefogást szorgalmazó említett beszélgetést tartja kifogásolhatónak, miközben az nem utal választási bűncselekményre.

Az ügyben szereplő független jelölt Horváth Imre, az MSZP korábbi országgyűlési képviselője volt, aki 2017-ben lépett ki az MSZP-ből, miután kiderült, pártja nem őt indítja Újpesten a 2018-as választáson. Horváth Imre idén az őszi önkormányzati választáson az ÚPK Újpesti Patrióták Egyesület jelöltjeként indult a 2. választókerületben, ahol 6,43 százalékot kapott, így nem jutott be a képviselőtestületbe. Egyesülete, az ÚPK azt követően alakult meg idén májusban, hogy előtte, tavaly decemberben az ellenzéki pártok már létrehozták az UPK Újpestiek Közössége Egyesületet. Utóbbi színeiben indultak az ellenzék közös polgármester- és képviselő-jelöltjei az őszi önkormányzati választásokon.

Varju felhívta a figyelmet, hogy Polt Péter az önkormányzati választás kampányidőszakában kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését, éppen amikor Újpesten ismét nagy harcot folytatott az ellenzék, és korrupció gyanújával feljelentést tett. Ezt a hatóságok három nap múlva elutasították, majd jött a legfőbb ügyész indítványa a mentelm jog felfüggesztésére – tette hozzá a DK-s politikus.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Varju Lászlóval
2019. október 22., kedd 07.45
riporter: Dési János