„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán az európai elit istencsapása

28/10/2019 07:44

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Felcsút a világ közepe, ott is a stadion VIP-páholya. A New York Times onnan indulva fejti föl, hogyan szipkázzák ki az egészségügyből az uniós pénzeket Magyarországon.

2019. október 28. Reggeli gyors - részlet 19.10.28. Lapszemle/Csernyánszky Judit
05:32
00:00

A New York Times egyenesen Felcsútról küldte tudósítását, amelyben először is összehasonlítja az Orbán háza mellett emelt luxus stadiont a lerobbant megyei kórházzal, és arra a következtetésre jut: a két intézmény közti kontraszt hűen tükrözi Orbán Viktor prioritását. Azét az Orbánét, akit Európa nagyhatalmú szélsőséges jobboldali politikusaként mutat be, s aki ugyan a nemzet bajnokának láttatja magát a hazájában, de ezzel egyidőben az európai elit istencsapása. A szerzőpáros szerint az összeférhetetlenség és a korrupció gyanúját erősíti, hogy a gazdag üzletembereket Orbán a Pancho Aréna VIP-páholyában fogadja, ahol még a legfőbb ügyész, Polt Péter is meg szokott fordulni. S akiről meg is jegyzik, hogy maga dönti el, melyik politikus ellen indít, pontosabban nem indít eljárást. Mészároson és Csányin kívül Stumpf Istvánt is fogadta itt Orbán egy-egy mérkőzés alkalmával, aki alkotmánybíróként annak idején felügyelte az alkotmánymódosítást. Mindenesetre elemzők szerint a stadionépítésekhez szükséges pénzt az adótörvények módosításával teremtették elő, ami felveti, hogy lopott pénzekről van szó.

Fociba megy a tao, még a magánegészségügyből is

Ami pedig az egészségügyi mutatókat illeti: a rákbetegségek halálozási statisztikája szerint az utolsó helyen áll hazánk az Európai Unióban. A kórházi fertőzések adatait pedig nem is merik nyilvánosságra hozni, nehogy pánik törjön ki. Zacher Gábor szerint sok orvos havi 300 órát kénytelen dolgozni, mert sok kolléga (kb. 5000) a külföldet választotta. S van olyan beteg, akinek 10 órát kell várnia, míg a sürgősségin sorra kerül. Szócska Miklós volt egészségügyi miniszter viszont védelmébe vette az Orbán-kormány egészségpolitikáját, mert a forrásmegvonás kizárólag a globális válság miatt megroggyant GDP-növekedés arányában csökkent. Nem mellesleg egy példát is említ a cikk, az egyik magánegészségügyi intézmény, amelyik állami szerződést nyert, Orbán futballcsapatának adózott taóban. A Transparency International adatai szerint a vállalati adók csaknem 14%-át a taon-n keresztül a sportra fordították 2011-17-es periódusban. Orbán stadionja Felcsúton 83 milliót tehetett ebből zsebre. A Cholnoky kórház pedig titkos levelezőrendszeren keresztül futtatja a szerződéseket és a pályázati nyerteseket, - a New York Times újságírói hozzájutottak egy-két ilyen levélhez - , s a zárt körből levezethető, miként szipkázzák ki a rendszerből az uniós pénzeket.

Modern városok - Orbán Viktor Győrben
 
Orbán Viktor és Borkai Zsolt  
 MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Borkai a sötétben

A brit szerkesztésű, Olimpiai Játékokra szakosodott lap, az Inside The Games Borkai Zsolt szexbotrányáról ír, aminek következtében a napokban kizárták az Magyar Olimpia Bizottságból, sőt, a vízilabdázó olimpiai bajnok, Steinmetz Ádám politikus törvényben követeli, hogy vonják meg tőle a mintegy 300 ezer forintos olimpiai járadékot is. Az erről szólt vitában Orbán a döntés felelősségét Szabó Tünde államtitkárra hárította, aki elmondta, csak azoktól vonható meg, akik bűncselekményt követtek el. A lap megjegyzi, a botrány óta nem mutatkozik az azóta még egyszer megválasztott győri polgármester.

 

 

Hamarosan feladják az eltűnt testvérpár keresését

A Mallorcán nyaraló magyar testvérpárról szerda óta nem tudnak semmit, pénteken haza kellett volna érkezniük – írja a MajorcaDailyNews. A helyi polgárőrség (Guardia Civil) azt gyanítja, hogy a Cala d’Or partjaitól kilométerekre elsodorta őket a víz, a hirtelen jött, nagy esőzések következtében. Napok óta nem találják őket, noha még vasárnap is drónokat vetettek be. Amennyiben ez is eredménytelenül végződik, hétfőn befejezik a magyar testvérek utáni kutatást.

Nők a parlamentben – Lemaradtunk itt is

A parlamentekbe bejutott nők arányát hasonlítja össze a Der Standard. A lista legalján Magyarország áll, merthogy míg a listavezető spanyoloknál a női törvényhozók aránya több, mint 47%, addig nálunk ez az arány csak valamivel haladja meg a 12%-ot. A svédek, belgák, norvégok a zászlóvivők, de még az osztrákok is a középmezőnyben szerepelnek. Minket közvetlenül Ciprus és Szlovákia előz meg.

Erdogant csak Orbán támogatja

Ismét téma lett Orbán Viktor pénteki Kossuth rádiós interjúja, amelyben dicsérte a törökök kurdok ellen indított offenzíváját. A magyar kormányfő támogatásáról is biztosította Erdogant, aki ezzel az akcióval a térség katonai stabilitását érte el – idézi őt a Tiroler Tageszeitung. Sőt, szerinte a törököknek a Szíriában tervezett infrastrukturális beruházásaihoz az Európai Uniónak támogatással kellene hozzájárulnia. Így visszatérhetnének Szíria északi biztonsági zónájába a menekültek. A cikk megjegyzi, hogy Magyarország az egyetlen Európai Unió-s ország, amelyik nyíltan kiállt a török elnök szíriai beavatkozása mellett.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Beliczay László.

Reggeli gyors
2019.10.28. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit