„Klubrádió
Esti gyors

Megrepedt Orbán kristálypohara

24/10/2019 21:40

| Szerző: Klubrádió

Erősödik az érzés sok amerikai politikusban –legyenek bár demokraták, vagy republikánusok-, hogy a magyar külpolitikát Moszkvából irányítják.

2019. október 24. Esti gyors - részlet 19.10.24. Simonyi András
06:10
00:00

Megrepedt a kristálypohár, nem lesz már olyan csengő a hangja. Életjelet adott magáról a demokrácia. Ilyen gondolatok csapódtak le amerikai politikusokban, akik figyelemmel kísérik a magyar politikát, így az önkormányzati választást is. Az eredmény szinte mindannyiukat meglepte. Magyarország egyébként egyre nagyobb figyelmet kap, mert Washingtonban folyamatokat néznek, és most az oroszok előrenyomulása Kelet-Európában megtorpanni látszik.

Simonyi András volt washingtoni nagykövetet –aki most is ott él- arról is kérdeztük az Esti gyorsban, hogy milyen hatása volt a New York Times cikkének, amely David Cornstein budapesti nagykövetet mutatja be. Nem is akárhogy! Van benne egy olyan történet, ami szerint a Trump-Orbán találkozóról hazafelé tartva a különrepülőgépen Orbán és Cornstein is alsóneműre vetkőzött, úgy beszélgettek, trécseltek kedélyesen. Simonyi András szerint ez enyhén szólva bizarrnak tűnik.

Ám nem a poén a lényeges ebben, hanem az, hogy az idős Cornstein, minta a bátyja lenne Orbánnak, ilyesféle szereposztás látszik. S ami még lényeges, hogy összeköti őket Arthur Jay Finkelstein személye, aki választási tanácsadó volt a republikánusoknál, a Fidesz gyűlöletkampányának egyik kitalálója, a Soros György elleni hadjárat egyik szellemi atyja.

Az Amerikai Egyesült Államokban aggódva figyelik Orbán külpolitikáját, egyre többen vélik úgy, hogy azt Moszkvából irányítják, ami egy NATO-szövetséges ország esetében elég furcsa. A magyar miniszterelnök ily módon belekeveredett az amerikai belpolitikába. Márpedig –ahogyan a Simonyi András által idézett mondás tartja- ahol elefántok szeretkeznek, ott nem jó fűnek lenni. És Orbán nem elefánt.

Mellesleg a kormányfő eddig jól mozgatott majdnem minden amerikai nagykövetet, csakhogy ez hosszú távon nem szolgálja Magyarország érdekeit, de még Orbánét sem.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/ Koszticsák Szilárd.

Esti gyors
2019.10.24. 18:00
Műsorvezető: Gergely Zsófia