„Klubrádió
Esti gyors

Cornstein: "Az 56-os forradalom óriási történelmi tett volt"

22/10/2019 11:13

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

David B. Cornstein, amerikai nagykövet nyilatkozott a Klubrádiónak. A teljes interjú a Hetes Stúdió szombati adásában lesz hallható, de a közelgő október 23. miatt megosztjuk a rövidebb változatát is a beszélgetésnek, mivel nemzeti ünnepünkről is szó esett. 

Nemzeti ünnepünk előtt adott interjút a Klubrádiónak David B. Cornstein, amerikai nagykövet, aki rendkívül nagy történelmi tettnek tartja nemcsak 1956 eredményét, de a 30 évvel ezelőtti határnyitást is.

David B. Cornstein
 
David B. Cornstein. Forrás: Wikipedia
 

Beszélt arról, hogy a Védelmi Együttműködési Megállapodást ugyan tető alá hozta, de az 55 millió dolláros amerikai katonai fejlesztési csomagot még nem tudták lehívni az amerikai büdzséből. Vajon miért? Mindenesetre abban bízik, hogy a következő büdzsében is rendelkezésre áll, és Magyarország él is a lehetséggel.

A Védelmi Együttműködési Megállapodás aláírása
 
A Védelmi Együttműködési Megállapodás aláírása
 
 

Kényes kérdésnek nevezte Orbán Viktor nyilatkozatát Erdogan török elnök szíriai offenzívájának a támogatásáról. Putyin és Orbán barátságáról is véleményt mondott. Szíjjártó Pétert jó barátjának nevezte, de abban nem tud vele egyet érteni, hogy a Szabad Európa Rádió újraindítása sértő Magyarországra nézve. A Szabad Európa Rádiót a hírpiaci verseny miatt fontosnak és előrmutatónak tartja, de amit tőle korábban idéztek, azt most korrigálta, a hangsúlyt máshová helyezve. Rákérdeztünk a CEU-ra is, és egyéb, a magyar-amerikai kapcsolatokat meghatározó érdekességre.

Csernyánszk Judit interjúját teljes terjedelmében a szombati Hetes Stúdióban hallgathatják meg.

Esti gyors
2019. október 21. 18:00
Riporter: Csernyánszky Judit