„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán a Zeneakadémián – Csak a dobpergés maradt el

25/10/2019 13:12

| Szerző: Klubrádió

Sok helyen kontraproduktív volt a Fidesz hangos, gyűlölködő kampánya, most feltehetően új hangsúlyokat keresnek. Talán ezért nem szerveztek nagygyűlést Orbánnak október 23-án.

2019. október 25. Reggeli gyors - részlet 19.10.25. Lakner Zoltán
06:31
00:00

Az utóbbi két évtizedben általában egy nagy beszéd elmondására használta fel október 23-át Orbán Viktor, ha épp nem volt külföldön. Most csak egy kicsi, válogatott közönség előtt beszélt a Zeneakadémián. Hogy miért nem szerveztek nagygyűlést, annak egyik magyarázata a Brexit lehet, hisz nem lehetett tudni, hogy pontosan mikor lesz és meddig tart a britek kilépésével foglalkozó EU-csúcs. Lakner Zoltán politológus ezt egy hihető érvnek tartja.

Ugyanakkor emlékeztet arra, hogy 2011-ben sem beszélt az ünnepen Orbán Viktor nagy nyilvánosság előtt, és akkor jöttek rá, hogy nem szabad átengedni az utcát az ellenzéknek. Ezután találták fel a békemenetet, amelyet néhányan a mostani választás előtt is hiányoltak.

Orbán viszonylag szűk körben elmondott idei beszédét úgy értékeli, hogy az tartalmilag nem tér el a többitől. A habverés, a dobpergés hiányzott belőle, vagy mögüle, de mindent elmondott, amit egyébként szokott.

A visszafogottabb szervezésnek a már említett praktikus magyarázat mellett lehet más oka is. Például az, hogy a Fideszt most komolyan foglalkoztatja az Európai Néppártban kialakult helyzete. Mi lesz a felfüggesztett tagsággal, marad-e így, vagy visszaveszik, netán kizárják a magyar kormánypártot? Azt már nyilván belátták, hogy például a Juncker-ellenes plakátkampány nem hozott eredményt. Orbán Viktor magatartása egyébként is moderáltabb, mint korábban volt, nem rohan neki az ellenzéknek, kénytelen analizálni a saját helyzetét. Egyértelmű, hogy a választási kampány kontraproduktív volt, de hát nem lehet csak úgy leállítani, mert azzal a saját híveit zavarja össze. A Fidesz láthatóan most keresi az új hangsúlyokat a propaganda folytatásához.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors
2019.10.25. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert