„Klubrádió
Megbeszéljük...

TGM: Orbán végleg elfordulna Európától

25/10/2019 06:51

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

A törökös identitás a szélsőjobb meggyőződése, Orbán erre játszik. Nagyobb baj, hogy egyre inkább hinni látszik ezekben az őrületekben.

2019. október 24. Megbeszéljük - részlet 19.10.24. Tamás Gáspár Miklós
18:14
00:00

Azzal, hogy előhozta a kipcsak történetet a türkök találkozóján, a magyar miniszterelnök egy szélsőjobbos hagyományhoz nyúlt vissza. Tamás Gáspár Miklós egy a Mércén megjelent cikkében a magyar jobboldal vonulatait elemzi. Kezdve az osztrákellenes törekvésektől, amelyeknek egy romantikus kifejezése volt a törökös, hun mitológia, akkor még a liberalizmussal összeforrva. Bár Vörösmarty és Arany tollából születtek hősköltemények, dicsőséges, erős, önálló Magyarországról, de ezeket senki nem gondolta szó szerint, mint történelmi tényt, hanem romantikus történetként tekintettek rájuk.

A törökös, délibábos, fiktív hagyományokból kialakult egy történelmi iskola, amely kudarcot is vallott, de a szélsőjobboldal kialakulásában szerepet játszott. Az osztrákellenesség tovább terjedt nyugatellenességgé, megjelent az antimodernizmus, az egész felbukkan 1919 után, az ébredő fajvédő rezsimben, majd a fasisztoid jobboldalon. Orbán ezt eleveníti föl.

A törökös identitás ma is a szélsőjobb ideológiai meggyőződése, Orbán erre játszik. Mellesleg nem zavarja, hogy ugyanő a másik oldalon meg kereszténykedik. Romantikus nacionalizmust épít, amelynek lényeges eleme, hogy egyedül vagyunk, hisz csak mi vagyunk itt türk gyökerűek. Ezt az üzenetet bárki megérti.

A kormánypárt, amely maga Orbán, a Nyugat ellen fordul minden téren. Hátat fordít Európának, ami persze befelé küldött üzenet annak a 3 millió embernek, aki hatalmon tartja. Tamás Gáspár Miklós szerint az a baj, hogy Orbán mintha egyre inkább hinni látszanék ezekben az őrületekben. Olyan értelmiségiekkel veszi körül magát, akik rémületes elveket vallanak, lásd Kásler Miklóst.

Ennek már fele sem tréfa –mondja a filozófus.  Az embernek az ajkára fagy a mosoly, amikor azt látja, hogy Orbán mindenféle mitológia, álhagyomány összeszedésével arra törekszik, hogy egy mindentől eltávolított, teljesen önálló országot hozzon létre.  Olyat, amely sajátos, egyedülálló úton halad, ami nem más, mint az ő saját személyes uralma.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki sajtóiroda.

Megbeszéljük
2019.10.24. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György