„Klubrádió
Esti gyors

A vérében van - Szénási Sándor jegyzete

16/10/2019 18:01

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

A jelenlevők diktátorok, akik a legundorítóbb talpnyaláshoz vannak szokva, Orbán hízelgése azonban talán még nekik is sok volt. Nazarbajev talán meg is sértődött egy kicsit, hogy ennyire gyengeelméjűnek nézik.

2019. október 16. Esti gyors-részlet (2019.10.16. Szénási Sándor jegyzete)
02:33
00:00
Madzsarisztán miniszterelnöke ismét tiszteletét tette a Türk Tanács hetedik csúcstalálkozóján, ahol tudvalevőleg a török nyelvű államok vezetői ülnek, és beszélgetnek egymás között hol tolmáccsal, hol anélkül. Orbán 2014-ben jelentkezett be közéjük, 2017-ben csatlakozást kért, ám a szervezet netes oldalán hazánkat még mindig csak megfigyelőként említik. Ám ez mindegy, a lényeg, hogy öt év óta csak török nyelvtestvéreink vannak, a hantik és manysik várjanak a következő rendszerváltásra.

A dolog persze arról szól, hogy a kormányfő a Felemelkedő Kelet századában új, rendszere fenntartása szempontjából lehetőleg fizetőképes partnereket keres, bár - úgy tűnik - érzelmileg is motivált, amennyiben heves vonzalmat táplál a Tanácsban jelen levő, autoriter brandeket működtető urak iránt. Az azeri Ilham Aliyevről, a kazah Nursultan Nazarbajevről, pláne a török Erdoganról sok új nem mondható, legfeljebb kiegészíthetjük a képet Gurbanguly Berdimuhamedovval, aki Türmenisztánban vezeti új magaslatokra a türkmén népet, a kirgiz Zseenbekovval, illetve az üzbég Shavkat Mirzijojevvel, aki reformer hírében áll, de a népfenségtől éppúgy hányigere van, mint kitűnő kollegáinak.

Nos, ebben a körben mesélte Orbán a kazah elnöknek, hogy bizony, Magyarországon élnek kipcsakok. A kipcsakok török nyelvű törzsszövetség volt, hazai képviselői a kunok, akiknek a vére ott csörgedez a magyarokban, ám sajnálatos módon már nem beszélnek kunul, bár reméljük, hogy Nazarbajev ezt nem tudja. Nazarbajev eddig annyit tudott, hogy 2007-ben a Kunszövetség kapitányának fogadta őt. Most Orbán azt is közölte, hogy a kazah elnök mindenkori elnöke a magyar kipcsak törzseknek is.

Ismételjük, törzseknek.

Ismételjük: a jelenlevők diktátorok, akik a legundorítóbb talpnyaláshoz vannak szokva, Orbán hízelgése azonban talán még nekik is sok volt. Nazarbajev talán meg is sértődött egy kicsit, hogy ennyire gyengeelméjűnek nézik.

Budapesti nagykövete majd megírja neki, hogy ezt a talajszintű beszédmódot Orbán a saját népén kísérletezte ki, de mintha egyre  többen röhögnénak rajta. A nevetségesség pedig minden diktatúra gyilkosa.

Nazarvajev maradjon csak kipcsak kapitány.  A törzsfőnökségről mondjon le.

Szénási Sándor jegyzete a 2019. október 16-i Esti gyorsban hangzott el.