„Klubrádió
Esti gyors

Kalandozó magyarok - Szénási Sándor jegyzete

26/09/2019 18:02

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Itt van ugyebár az idő jelentős részében miniszternek öltözött főorvos, Kásler Miklós, akinek valódi tevékenysége, annak iránya és értelme csakúgy felfoghatatlan a józan paraszti ész számára, mint a mondatainak nyelvi hovatartozása és jelentése. Az előbb emlegett nyelvi kurzusok megszervezése, a jelentkezők kiválasztása az ő minisztériumának a dolga.

2019. szeptember 26. Esti gyors-részlet (2019.09.26. Szénási Sándor jegyzete)
02:22
00:00
Volt valami rendszeridegen abban az ötletben, hogy a kormány költsön 90 milliárdot a 9. és 11. évfolyamos diákok kéthetes külföldi nyelvtanulására, valami szabadságíz érződött ki belőle, nyitás más világok felé, lájtos, de létezőnek tűnő Európa-vonzalom. Menjen az a gyerek Londonba, Párizsba, Berlinbe, vagy akárhová, a hazája ezt fizeti, azt a benyomást keltve az adójából végre nem stadiont, hanem az értelmes jövőt finanszírozni tudó polgárban, hogy nem minden nap kap rossz híreket.

Száznegyvenezer diákról van szó, a programra januártól lehet jelentkezni.

Itt van ugyebár az idő jelentős részében miniszternek öltözött főorvos, Kásler Miklós, akinek valódi tevékenysége, annak iránya és értelme csakúgy felfoghatatlan a józan paraszti ész számára, mint a mondatainak nyelvi hovatartozása és jelentése. Az előbb emlegett nyelvi kurzusok megszervezése, a jelentkezők kiválasztása az ő minisztériumának a dolga. Ha tehát ezügyben megnyilvánul, a kormányzati kompetencia csillog a szavaiban. Meg is szólalt, és a következőt mondta:

„Mindenki észleli, hogy a magyar gyerekek idegennyelv tanulása akadozik”. Ez jó meglátás, miniszter úr. Tovább. „Ennek több összetevője van: nagyon nehéz a magyar nyelv… a világutazásaink lehetőségei csekélyek.” Itt most kicsit megakadtunk, eddig úgy tudtuk, a virtigli magyar gyerekek nem magyart tanulni utaznának el, mert minek, a magyar nyelv nekik nem könnyű, és nem nehéz, hanem magától értetődő. De spongyát rá, tovább. A továbbiakban pedig arról szól Kásler úr, hogy a programnak nem az az elsődleges célja, hogy megszerezzék az egyetemi tanulmányokhoz szükséges nyelvvizsgát, hanem (idézzük) „hogy meg tudjuk ismertetni a magyar kultúrát másokkal. Hagyományainkat, tradícióinkat, sportsikereinket.”

Tetszik érteni.

Odamegy a magyar gyerek, és kajakból félretaszajtja az elébe tett Byron-kötetet, és kivágja Petőfit angolul. Ebből tanulok, mondja a tanárnak tagoltan, azzal a feltétellel, hogy oktatója a kurzus végére három verset már kívülről tud, Mikszáthot pedig már a gyerekének is tanítja London Islington nevű negyedében.

Szénási Sándor jegyzete a 2019. szeptember 26-i Esti gyorsban hangzott el.