„Klubrádió
Reggeli gyors

Aki Orbánt cserbenhagyja, arra lő

4/11/2019 10:12

A Fidesz uralma alatt kialakult új magyar feudalizmusról, oligarchákról, uniós pénzekből gyarapodó, korrupt politikai elitről közölt hosszú magyar nyelvű riportot a New York Times, amely Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkárt is megszólította. Kemény szóváltás után váltak el útjaik Orbánnal. Putyin budapesti látogatása is még mindig téma a nemzetközi sajtóban.

2019. november 04. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Csernyánszky Judit (19.11.04.)
05:41
00:00

A lerobbant magyar egészségügyet a luxus stadionokkal összehasonlító cikknél is részletesebb elemzést közölt magyar nyelven a New York Times Csákváron keltezett, többszerzős oknyomozó írásában a mezőgazdaságnak juttatott uniós pénzekből meghízott magyar oligarchákról, a politika kegyeltjeiről, a földbárókról.

A kialakult új rendszert a feudalizmus modern változataként mutatja be. Persze nem csak nálunk, például cseheknél is hasonló a helyzet, Andrej Babis cseh miniszterelnök az európai agrártámogatások legnagyobb haszonélvezője hazájában. Zömében épp azokban az országokban alakult ki a korrupció, amelyek az Európai Uniót belülről fenyegetik, vezetői pedig populisták.

Szarvasmarhatelepet avattak Felcsúton
 
 Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond egy marhatelepének avatásán a Fejér megyei Felcsúton 2014. novemberében MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


A rendszert rendszabályozni kellene, mert Brüsszelben általában nem is tudják, mire költik a kiutalt összegeket az adott országban. Azonban attól tartva, hogy ez igencsak megosztaná az uniót, egyelőre halogatják az agrárszubvenciós reformot. Orbán Viktor magyar miniszterelnök szűkebb hazájába, Fejér megyébe is sűrűn vándorolnak a pénzek, s a New York Times oknyomozói szerint a kormányfő az európai támogatást kegyúri rendszer fenntartására fordítja, amelynek segítségével gazdag embert csinál barátaiból és családtagjaiból, védi politikai érdekeit és megbünteti riválisait.

Leplezetlen kizsákmányolás

A Váralja Szövetség és az Élőlánc demonstrációja Budape
 
Ángyán József MTI Fotó: Kovács Tamás
 

A cikkben megszólítják Ángyán József, az egykori vidékfejlesztési államtitkárt, aki elmondja, „ez egy totálisan korrupt rendszer”. Bulgáriában sem jobb a helyzet, ott is kialakult az úgynevezett agrárelit. Ott viszont a hatóságok még razziáznak, hogy kiderítsék a korrupt összefonódásokat. Szlovákiában egyenesen agrármaffiáról beszélnek. Jan Kuciak újságírót is épp akkor gyilkolták meg, amikor azt kutatta, hogyan épült be az olasz maffia a mezőgazdaságba, és épített ki kapcsolatot politikusokkal.

Majd a cikk mindezek után megállapítja, kevés vezető próbálkozott meg a támogatási rendszer olyan széleskörű és leplezetlen kizsákmányolásával, mint Orbán Viktor Magyarországon. Amikor a választókhoz beszél, azzal a hamis mesével áll elő, hogy Brüsszel el akarja venni az agrártámogatást és a megtakarított pénzen migránsokat akar betelepíteni, és egyedül ő tudja ezt megakadályozni.

Ángyán József a 2013-as, szűk körben kirobbant vitáját is felidézte Orbánnal, aki a szemére vetette, hogy „cserbenhagytál, Jóska”, pedig aki hűséges, azt fegyvertársai megvédik. „És akik nem azok?” tette fel a kérdést a miniszterelnök. „Azokra lőni fogunk.” Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc, Lázár János agrárüzelmeiről is részletesen szól a cikk, amiből kiviláglik, a New York Times az utóbbi időben alaposan a kormány körmére néz. Sorra jelenteti meg leleplező cikkeit. (A New York Times cikke angol nyelven is olvasható.)

 

Hétből hat ponton korrigálnak

Ukrajna a Velencei Bizottság hét ajánlásából hatot beépített az oktatási törvény új, módosított tervezetébe – jelentette be Vadim Prisztajko (Vadym Prystaiko) ukrán külügyminiszter, aki a bejelentéskor reményét fejezte ki, hogy a parlament el tudja fogadni a szövegezést ebben a formában – számolt be a 112 .international ukrán televízió portálja, valamint az orosz liga.novosztyi site is

A beszámolókból az is kiderült, hogy erről értesülve a magyar kormány visszavonta azt a korábban Szijjártó Péter külügyminiszter által hibásan vétónak nevezett ellenkezést, amely nem hagyta jóvá a NATO-nagykövetek Ukrajnára vonatkozó partnerségi nyilatkozatát. Egyébként is, jegyzi meg a cikk, a magyar vétó amúgy határidő után érkezett a testülethez.

Sűrű hete volt Putyinnak

Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása még mindig téma a nemzetközi sajtóban, így a The Middle East Media Research Institute (Közel-Keleti Médiaközpont, MEMRI) is beszámolt részletesen a politikus múlt heti látogatásainak állomásairól. Mindebből kiderül, sűrű hete volt az orosz elnöknek, mert kezdte a Szocsiban rendezett Oroszország-Afrika csúcstalálkozóval, folytatta a kubai elnökkel való hivatalos tárgyalásaival, amelynek célja – legalábbis az elemzés szerint – az amerikai dominancia megtörése.

A Kreml hivatalos honlapján közölteket alapul véve a MEMRI a budapesti találkozóról szó szerinti idézetetekkel operál, mind Orbán Viktor, mind Vlagyimir Putyin szavait visszaadva. Az összefoglaló lényege, hogy Orbán kész szoros gazdasági és akár politikai kapcsolatot is fenntartani a Kremllel – annak ellenére, hogy Magyarország az Európai Unió és a NATO tagja – mindaddig, amíg ez az orosz kapcsolat hazája érdekeit szolgálja.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2019. november 04., hétfő 07.00
riporter: Csernyánszky Judit