„Klubrádió
Reggeli gyors

A klímaváltozás a falu szélén kezdődik

26/06/2019 09:04

| Szerző: Klubrádió

Ha nem menne ki több víz az országból, mint amennyi bejön, máris kellemesebb lenne a klíma, és a mezőgazdasági termelők is jól járnának.

2019. június 26. Reggeli gyors - részlet 19.06.26. Horváth Gábor
06:29
00:00

A közelmúlt szélsőséges időjárása is figyelmeztet a klímaváltozás veszélyeire, ha valaki nem hinne egyes, józan gondolkodású politikusoknak. A tavaszi szárazság után ömleni kezdett az eső, a szélsőségek érezhetően erősödnek. Különösen érzékenyen érinti ez a mezőgazdaságban dolgozókat.

Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára emlékeztetett arra, hogy szélsőségek persze mindig is voltak az időjárásban, erre utalnak a népi regulák is. Azonban sok mindent lehetne tenni a klímaváltozás ellen.

Meg kellene őrizni valahogy azt a vizet, amely rendelkezésre áll. Olyan vízgazdálkodásra, vízpolitikára lenne szükség, amely eléri, hogy az országból ne menjen ki több víz, mint amennyi bejön. Az elmúlt időszak birtokpolitikája tönkre tette azokat a csatornákat, vízgyűjtőket, amelyek a szocializmus idején még megvoltak. A felaprózódott birtokrendszer megnehezíti az összefogást, az együttes cselekvést.

A víz megőrzése nem csak a gazdálkodók érdeke, hanem az egész társadalomé. Szerencsére az élelmiszerfogyasztás elmozdul a zöldségek felé, azok termesztéséhez pedig víz kell.

A vízgazdálkodás nem csak a Tisza-tavat jelenti -mondja Horváth Gábor-, hanem azt is hogy a települések határában legyen víztározó. Már csak azért is, mert ahol van vízfelület, ott egész más, sokkal kellemesebb a klíma. Egyébként erre a célra szolgálna a nemzeti földalap. Termelői, önkormányzati összefogásra lenne szükség, és persze állami támogatásra.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mészáros János.

Reggeli gyors
2019.06.26. 06:00
Műsorvezető: Rózsa Péter