„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem szokott „zölden” szavazni a Fidesz

24/05/2019 12:31

| Szerző: Klubrádió

A Greenpeace közzétette, hogy miként szavaztak a pártok környezetvédelmi kérdésekről az Európai Parlamentben.

2019. május 24. Reggeli gyors - részlet 19.05.24. Simon Gergely
08:33
00:00

Nem szoktuk meg, hogy civil szervezetek direkt módon kapcsolódjanak be egy választási kampányba, most a Greenpeace ezt tette. Közleményük szerint alig több, mint 10 évünk van arra, hogy a globális felmelegedést 1,5 % alatt tartsuk.

Ez azt jelenti, hogy hatalmas azoknak a politikusoknak a felelőssége, akik az előttünk álló években lesznek döntési helyzetben. Összeállítottak egy listát, amelyből látható, hogy környezetvédelmi kérdésekben hogyan szavaztak a különböző pártok képviselői a most véget érő ciklusban. Ebből világosan látszik, hogy a Fidesz általában nemet mondott a legtöbb égető kérdésre. Simon Gergely - aki a Greenpeace vegyianyag-szakértője - szerint azért, mert az Európai Néppárt családjába tartozott, amely alapvetően iparpárti. A szakértő azt javasolta a választóknak, hogy keressék meg a képviselő-jelölteket és próbálják meg őket meggyőzni a zöld álláspont fontosságáról.

Simon Gergely arról is beszélt a Reggeli gyorsban, hogy vizsgálták a légszennyezettség mértékét a buszmegállókban. Katasztrofális értékeket tapasztaltak, például a Széll Kálmán téren, a Blaha Lujza téren és az iskolák bejáratánál, különösen a szűk utcákban. A nitrogén-dioxid kibocsátás kétszer-háromszor magasabb volt a máshol mértnél. A Budapesten közlekedő autóbuszok átlagos kora több, mint 10 év, a legöregebbeket ideje lenne már lecserélni.

 

A Fridays for Future Magyarország mai klímatüntetéséről munkatársunk is bejelentkezett.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Műsorvezető: Pikó András és Pálinkás-Szűcs Róbert. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.