„Klubrádió
Esti gyors

Nem az elektromos autók mentik meg a világot

24/04/2019 06:44

| Szerző: Klubrádió

Papíron természetesen környezetbarát a villanyautó, ám ha jobban utána számolunk, már nem is olyan zöld a helyzet.

2019. április 23. Esti gyors - részlet 19.04.23. Winkler Róbert
05:16
00:00

A kőolajalapú közlekedés koránt sem okoz akkora légszennyezést, mint azt gondolták, az elektromos autók viszont sokkal nagyobb ökológiai lábnyomot hagytak, mint ami az eddigi kommunikációból sejthető volt. Mi lehet az igazság?

Egy autó környezetterhelését meghatározni nagyon összetett feladat. Számolni kell a gyártás körülményeivel, az üzemanyag előállításával, az üzemeltetéssel és nem utolsó sorban a hulladék, vagyis a forgalomból kivont autó anyagának hasznosításával.

Winkler Róbert, a Totalcar.hu vezető szerkesztője felhívta a figyelmet arra, hogy egy benzinnel, vagy gázolajjal működő autó még papíron sem lehet környezetbarát, mert biztosan ki fog bocsátani szén-dioxidot. Az elektromos autó ilyen nem tesz. Igaz, ott van az akkumulátorok gyártása, amely az erőművek, akár szenes erőművek által termelt energiával történik, és máig sem megoldott az elhasznált akkuk hasznosítása.

A szakíró szerint a Föld globális problémáját nem az elektromos autókkal lehet megoldani. Inkább kellene költeni az erőművek korszerűsítésére, a házak hőszigetelésére, és ezután lenne érdemes a közlekedéssel foglalkozni. Magyarországon 1,5 millió forintos állami támogatást lehet kapni elektromos kocsi vásárlására, ennek a pénznek másütt jobb helye lenne.

Világviszonylatban a globális légszennyezésnek körülbelül 30 százalékáért felelős a közlekedés, és ennek egyharmadáért közvetlenül az autók. Azaz a kibocsátás 10 százalékát adják az autók. Az elektromos autók száma, aránya ma még olyan elenyésző, hogy ha a következő években megtöbbszöröződne, akkor sem ez menteném meg a világot a légszennyezéstől.

Szénási Sándor interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: Pixabay.