„Klubrádió
Reggeli gyors

Miért együnk több húst? Vagy inkább miért ne …

22/03/2019 14:47

| Szerző: Klubrádió

Mintha a kormány nem csak az állam- és társadalomformálásban, hanem a táplálkozási szokások alakításában is szembemenne a bolygónk fejlettebb felén jellemző trendekkel. A visszafogott húsevés és a világjobbítás összefüggéseiről beszélt a Klubrádióban a Greenpeace agrárkampány-vezetője.

2019. március 22. Reggeli gyors-részlet/Interjú Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampány-vezetőjével (2019.03.22.)
10:55
00:00

A modern táplálkozás lényege, hogy ne csak finom, de értékes ételeket is együnk, így a minőségi disznóhúsnak, igenis, helye van a mindennapi étrendünkben – szól a magyar kormány sertésfogyasztást ösztönző kampányszövege.

Ezzel szemben a világ főleg nyugati felén úgy tűnik forradalmi átalakulás zajlik a táplálkozásban, az épp zajló paradigmaváltás során arról szól a tudományos- és közbeszéd, hogy vissza kell fogni a vöröshúsok fogyasztását, sőt, arra kell törekedni, hogy állati fehérjék helyett tartalmas, minőségi, sokféle és jóízű, de növényi alapú ételekre kell áttérni. Ráadásul nem csak a táplálkozás, hanem ezzel összekapcsolódva a táplálékok, ételek, receptek evolúciója is felgyorsult, és mára úgy látszik, csomóponthoz érkezett. Az eddig mellőzött, vagy újra felfedezett alapanyagok mellett olyan új termékeket is alkotnak az élelmiszeripar jövőjébe fektető vállalkozások, kutatóhelyek, amelyek nem csak ízletesek, de természetesen egészségesek is. "Hihetetlen ételeket" fejlesztenek:

A vegetáriánus és vegaszemlélet terjedésének oka, hogy a gazdagabb országokban az emberek túl sok állati fehérjét fogyasztanak, 70 százalékkal többet, mint ami még egészségesnek tekinthető, közben az elszállt húsevésből profitáló nagyüzemi húsipari vállalkozások állatok milliárdjait kínozzák meg, és rendkívüli módon szennyezik a környezetet. Egészségtelen, kegyetlen és káros, bár van valódi alternatívája – mondják a húsevés visszafogását, még inkább mellőzését támogatók.

Már egy ideje zajló, és még hosszúnak ígérkező, fontos vita, amiről a Klubrádióban ezúttal egy természetvédő, Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampány-vezetője mondta el a véleményét, érvekkel, adatokkal alátámasztva.

Az interjú hangfelvételét a poszt elején kattinthatja! Címlapkép: https://andrewskowron.org/

Reggeli gyors/Interjú Rodics Katalin Greenpeace-taggal
2019. március 22., péntek 08.10h
riporterek: Panxnotdead Miklós, Pataki Gábor