„Klubrádió
A lényeg

Minél kisebbek, annál veszélyesebb rájuk a hőség

11/06/2019 11:23

| Szerző: Klubrádió

Az iskolaév végével sokkal többet vannak a gyerekek a szabadban, miközben kevésbé tudnak rájuk figyelni a felnőttek. Ez, kombinálva a hőséggel, könnyen kiadja a napszúrást és a leégett bőrt. A házi gyermekorvosok egyesületének elnöke adott jó tanácsokat a szülőknek.

2019. június 11. A lényeg-részlet/Interjú Póta Györggyel (2019.06.11.)
01:18
00:00
A folyadékpótlásra, illetve a megégés, a napszúrás elkerülésére kell a leginkább odafigyelnünk a kánikulában, a gyerekekre pedig kiemelt figyelmet kell fordítanunk – mondta a Klubrádiónak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke.

A gyerekek lehetőség szerint a déli órákban ne menjenek ki a napra, bőségesen igyanak vizet, és valamilyen fehér sapkát viseljenek, ha napsütötte helyen tartózkodnak. Ez azért különösen fontos, mert a vakáció idején az iksolások, óvodások sokkal többet vannak a szabadban, miközben általában kevésbé tudják őket felügyelni a felnőttek.

Hőség - Kánikula Budapesten
 
 MTI Fotó: Kallos Bea
 


Ha a gyerek mégis napszúrást kap, ami komoly fejfájással jár, akkor árnyékos, hűvös helyen kell pihentetni, ami azt jelenti, hogy nyugalomban kell feküdnie, és nem például számítógépeznie. Közben folyamatos folyadékpótlásra van szükség, és súlyosabb esetben a sópótlásra is oda kell figyelni, mert az izzadással nem csak vizet, hanem jelentős mennyiségű sót is veszít a szervezet – mondta Póta György, aki azonban hozzátette, ritkán fordul elő, hogy orvost kell hívni a gyermekünkhöz, általában a pihenés elég szokott lenni.

A házi gyermekorvosok egyesületének elnöke arra is figyelmeztetett, minél kisebb a gyerek, annál gyorsabban veszíthet kritikus mennyiségű folyadékot a hőségben, a csecsemők, kisdedek, tehát fokozott veszélyben vannak.

A lényeg/Interjú Póta Györggyel
2019. június 11., kedd 10.00
riporter: Selmeci János