„Klubrádió
Reggeli gyors

Megizzasztja a meteorológusokat a viharos május

31/05/2019 13:48

| Szerző: Klubrádió

Nagyon nehéz pontosan előrejelezni, hol és mikor lesz zápor, zivatar, ha olyan hideg örvények alakítják az időjárást, mint most májusban - mondta az Időkép meteorológusa, aki jó hírrel is szolgált: lassan itt a nyár.

2019. május 31. Reggeli gyors / részlet, Varga Sándor meteorológus (19.05.31.)
05:06
00:00
Varga Sándor meteorológus elmondta: magassági hideg örvények alakultak ki a Kárpát-medencében. Ezek nagyon lassan helyeződtek át, forogtak a térségünkben, és folyamatosan generálták a csapadékot, hol csendes esőt, hol záporokat, zivatarokat. Az elmúlt napokban is ez történt, egy hullámzó frontrendszer és magassági hideg örvény együttese okozta a felhőszakadásokat.

A meteorológusokat is eléggé megizzasztja ez a helyzet - fogalmazott Varga Sándor -, mert ha egy ilyen örvény a Kárpát-medence fölött helyezkedik el, akkor gyakorlatilag bárhol kialakulhat bármilyen zivatar, zápor, ezt az általuk használt időjárás-előrejelző modellek is nagyon nehezen fogják meg, ezért arra kényszerülnek, hogy gyakran pontosítsák a részleteket.

A május és a június egyébként is az év két legcsapadékosabb hónapja, ekkor esik a legtöbb eső az évben, de semmi nem garantálja, hogy akár jövőre ennyire esős, hűvös időnk lesz tavasz végén. Varga Sándor szólt arról is: a nyár lassan, de biztosan jön, egyre többször lesz 25 fok felett a napi csúcshőmérséklet június elején, ugyanakkor záporok-zivatarok elszórtan kialakulhatnak.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2019. május 31., péntek, 9.20