„Klubrádió
Esti gyors

A politika miatt is drága a zöldség

5/08/2019 21:45

| Szerző: Klubrádió

Az időjárás ugyan kiszámíthatatlan, de nem csak ez a baj. A föld tulajdonjogának szabályozása, a vidékfejlesztési gyakorlat is rossz.

2019. augusztus 05. Esti gyors - részlet 19.08.05. Máhr András
03:30
00:00

Egy gyors számítás. Próbáljunk készíteni egy lecsót, az alapanyag nagyjából 70 százalékkal drágább, mint tavaly ilyenkor. Miért? Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke adta meg a választ.

Rendkívül furcsa időjárás volt az elmúlt háromnegyed évben. Hol aszály volt, hogy pedig záporok, zivatarok jöttek, napokig esett. Ennek következtében egyes zöldségekből jóval kevesebb termett a szokásosnál.

Ám ez csak az egyik probléma, amit részben orvosolni is lehetne öntözéssel. Akinek lenne rá pénze, hogy öntözőrendszert telepítsen, az 40-50 évben gondolkodik, de csak 20-ban tud a földforgalmi törvény miatt. Jogi személyiségű társaságok például nem szerezhetnek földtulajdont, csak bérelhetnek, azt is csak 20 évre. Magyarán mondva nem érdemes komolyabb beruházásba kezdeniük. Aki mégis megtenné, máris belebotlik a következő akadályba, amikor a földjére szeretné vezetni a vizet. Ugyanis annyi engedélyt kell beszereznie, hogy valószínűleg elmegy a kedve az egésztől.

A másik, ami nehezíti a termesztést, az élőmunka igénye. Az ugyanis nagyon megdrágult. Egy részét ki lehetne váltani, gépesítéssel, fejlesztésekkel, beruházásokkal, de ez is nehezen megy. A vidékfejlesztési programokkal van baj. Akadoznak, nehézkesen megy a támogatások lehívása. Mi sem jelzi ezt jobban, mint az, hogy az elmúlt 3 évben csökkent a mezőgazdasági beruházások mértéke.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: pixabay.

Esti gyors
2019.08.05.
Műsorvezető: Dési János