„Támogassa
Megbeszéljük...

Lényegében minden vagyon Orbáné, Mészáros egy perc alatt eltűnhet

10/07/2019 19:15

| Szerző: Klubrádió

Mihályi Péter közgazdásznak határozott meggyőződése, hogy Mészáros Lőrinc bármikor elveszítheti egész vagyonát, hiszen tulajdonképpen minden a miniszterelnöké. Ez nem is egyedi modell, Vlagyimir Putyin Oroszországa hasonlóan működik, de lényeges különbség, hogy ott a nyersanyag-export miatt nem kizárólagos az állami megrendelések szerepe, nálunk igen.

2019. július 10. Megbeszéljük / részlet, interjú Mihályi Péter (19.07.10.)
15:43
00:00

Mihályi Pétert abból az alkalomból kérdeztük, hogy egy Mészáros Lőrinchez köthető, ezen a piacon kicsinek számító cég nemrég megvette a német Telekom leányvállalatát, a nála jóval nagyobb T-Systemst, és szintén az ő körei vásárolták be magukat a Tigáz Zrt. gázelosztóba.

Hányféleképpen lehet kapitalizmust építeni?

Mihályi Péter szerint érdemes visszamenni a rendszerváltásig, mert már akkor is nyilvánvaló volt, hogy kapitalizmust kapitalisták nélkül pokoli nehéz lesz építeni. Háromféle módon lehet a kapitalizmust megalkotni: felülről, alulról és kívülről. A magyar út '90-ig visszamenőleg a kívülről építkezés, importáltuk a kapitalistákat a multikon keresztül. Van egy másik módszer, Oroszország kezdte el Borisz Jelcin alatt, náluk felülről, az első számú vezető személyesen jelölte ki, ki kapja meg a nagyvállalatokat, a harmadikra pedig Kína lehet példa, ahol százmilliók kezdtek el gazdagodni. Ezek a modellek természetesen keveredtek is.

Orbán Viktor már 1994-ben elmondta, hogy látja ezt: Antall József, az MDF-kormány néhai miniszterelnöke szerinte azért csinálta rosszul, pártja azért bukott meg, mert nem felülről jelöltek ki a kapitalistákat, a gazdag embereket, akiknek ráadásul a fő feladata nem is a versenyképesség javítását, hanem a kormánypárt működtetését tartja. Tehát Orbán már huszonöt éve elmondta, hogy ezt akarja, amint hatalomra kerül és lényegében ezt is csinálja – mondta a közgazdász.

Cserélhető oligarchák

Mihályi Péter szerint ezt a rendszert leginkább a feudalizmushoz lehet hasonlítani, és közös vonása Vlagyimir Putyin Oroszországával, hogy a kiválasztott emberek jönnek-mennek, lehet említeni Simicska Lajos, Spéder Zoltán, Nagy Elek nevét. Határozott meggyőződése, hogy Mészáros Lőrinc bármikor elveszítheti a vagyonát, „ezek nem igazi tulajdonok”. Arra a kérdésre, hogy akkor lényegében minden vagyon a miniszterelnöké, Mihályi Péter úgy válaszolt: tulajdonképpen igen, és ez sem eredeti modell, Putyin ugyanezt csinálja Oroszországban. Ennek a működési mechanizmusa nem ugyanaz, mert Oroszország tele van nyersanyaggal, amit közvetlenül el lehet adni, Magyarországon meg ezek a cégek állami megrendelésből élnek, és akár egyetlen nap alatt elveszíthetik a teljes értéküket, mivel Orbánnak az az érdeke, hogy ki legyenek szolgáltatva. Minden milliárd, amit megkeresnek, közvetlenül a kormányzati megrendelésektől függ, tehát nem gazdagodhatnak az államtól függetlenül, mert nem fordulhat elő, hogy bárki a pénzével esetleg Orbán Viktor ellenfeleit támogassa.


Ami biztos, az a jogbizonytalanság

Mihályi Péter szerint mindenütt a posztszocialista világban ezt látni, például ott van Csehország, amely sok szempontból jobban működik, demokratikusabb, viszont Andrej Babis miniszerelnök vagyona jóval nagyobb, mint Csányi Sándor OTP-elnöké és Mészáros Lőrincé együttvéve.

Összegzése szerint itt teljes jogbizonytalanság van, ebben a leggazdagabb is benne vannak, ha ezt kérdezzük, hogy Magyarország 10-15 éves távlatban miért nem működik jól, akkor ez az egyik ok.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük...
2019. július 10., szerda 17:20
Műsorvezetők: Bolgár György