„Klubrádió
Megbeszéljük...

Több csoport is eltakarítaná Bige Lászlót

13/06/2019 17:52

| Szerző: Klubrádió

Nem jól körülhatárolható, hogy egyetlen érdekcsoport lenne a háttérben, valószínű, hogy több csoportnak lenne érdeke Bige László üzletembert eltakarítani az útból – véli Szakonyi Péter, a 100 leggazdagabb magyar című kiadvány szerkesztője.

2019. június 13. Megbeszéljük / részlet, Szakonyi Péter (19.06.13.)
12:16
00:00
Bige László reggel a Klubrádiónak egyebek mellett azt nyilatkozta: közvetítőkön keresztül kapott üzenetben már jó ideje választás elé állították ellenségei, vagy távozik az országból, vagy megy a rácsok mögé. Szerinte szolnoki gyárának bezáratása az ellene indított bosszúhadjárat része.

Szakonyi Péter a délutáni beszélgetést azzal kezdte: a 2010 utáni helyzet teljesen más, mint a 100 leggazdagabb kiadvány első nyolc évében (a kötet 2002 óta jelenik meg). Ami 2010 után történt, az alapvetően megváltoztatta, milyen „komfortérzete” van a magyar milliárdosoknak. Akkor kezdődött az az akciósorozat, amely Simicska Lajos nevéhez fűződött, és arról szólt, hogy kiment maga Simicska vagy egy táskahordozója és bejelentkezett egy cégért, cégcsoportért, akár ingyen, akár egy forintért. Ahol nem ment szép szóval, ott a politika is belépett, például törvénymódosításokkal.

A helyzet megváltozott 2014 után, Simicska visszaszorult, és ezek a politikai indíttatású cégfelvásárlások nem úgy mentek, mint korábban. Inkább jelentős pénzeket, akár a piaci árnál nagyobbat ajánlanak a cégért, olyan ajánlatot tesznek, ami „ellenállhatatlan”. Szakonyi Péter szerint belátták, hogy ha valaki – a példa kedvéért – egy lekvárzsibbasztó-gyárra tesz ajánlatot, de úgy, hogy kiszorítja a tulajdonost, akkor a lekvárzsibbasztó gyártásának know-how-ja is vele megy.

Ez rendben lenne, ha a tulajdonos el is akarná adni, de nem arról van szó, hogy megunta volna a cégvezetést, hanem arról, hogy kap egy ajánlatot, amelyre egyetlen válasz van, az, hogy „igenis, uram”, és jó esetben megkapja a pénzt. Beszélt ugyanis több olyan cégtulajdonossal, akinek beígérték, de nem kapta meg az összeget.

A Simicska-időkben az is megtörtént, hogy ha valaki makacskodott egy picit, akkor az adóhivatal a következő naptól nála volt, és több adónyomozó nézte át a wc-papír-számláktól az űrrepülőbérlésig minden dokumentumát. Azonban a katasztrófavédelem bevetése még ezekhez a történetekhez képest is új elem.

 
Bige László
 


Nem tudni, milyen erők politikai és gazdasági erők hatalmának kiteljesedéséről van szó Bige László esetében, néhányan már megtippelték, hogy ki a háttérben álló oligarcha, ő ezt nem ismételné meg a személyiségi jogok védelme miatt. Azt mondta: nem jól körülhatárolható, hogy egyetlen érdekcsoport lenne az egész mögött, valószínű, hogy több csoportnak lenne érdeke Bige Lászlót eltakarítani az útból.

Szakonyi Péter megjegyezte azt is: Bige László Európa legkorszerűbb nitrogén-műtrágyagyárát hozta létre, ez a gyár, ha most rendelné meg valaki, a duplájába kerülne. Ilyen üzemre Európában nem nagyon adnak már engedélyt, nem is nagyon működik ilyen, ezért is érdekes a történet. Sok tíz- vagy százmilliárdos üzletről van szó.

A 100 leggazdagabb magyarból kiesők jó része a „bandaháború” miatt kerülhetett ki, de előfordulhat, hogy ezzel takaróznak, erre fogják rá, ha adott esetben bedől az üzletük. Bige László esetében él az újságíró gyanúperrel, hogy politikai szál van a háttérben, nem áll fenn annak veszélye, hogy ezzel ködösítene az üzletember.

Az index cikkében az ügyről írja: a katasztrófavédelem az úgynevezett óleumtorony szigetelése és betonszarkofágja sérüléseinek megszüntetését, bizonyos tartályok műszaki hibáinak feltárását és kijavítását, a tárolt veszélyes anyag mennyiségének a megengedett szint negyede alá csökkentését és minderről biztonsági jelentés készítését írja elő. A Bige Holding azonban úgy véli, hogy a felsorolt hiányosságok elhárítása szintén veszélyes üzem, amit ugyanakkor a határozat tilt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen a Bige Holdingnál, ennek kapcsán Bige László május végén két napot őrizetben töltött. 

Bige László az egyik legnagyobb hazai műtrágyagyártó, aki a napi.hu legfrissebb listája szerint az ötödik leggazdagabb magyar az országban 170 milliárd forintra becsült vagyonával.

A beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszás ikonra kattintva.

Megbeszéljük...
2019. június 13., csütörtök 16.15
Műsorvezető: Dési János