„Klubrádió
Reggeli gyors

Soros György: maffiaállam van Magyarországon

11/06/2019 17:12

| Szerző: Klubrádió

Az első számú közellenségnek kikiáltott üzletember nem csak az európai uniós választásokról ír, hanem Magyarországról, a magyar miniszterelnökről is.

2019. június 11. Reggeli gyors - részlet 19.06.11. Csontos Csaba
06:32
00:00

Az európai parlamenti választások eredményéről írt blogján a Magyarországon első számú közellenségnek beállított Soros György. Az amerikai-magyar üzletember szerint az Európa-párti csendes többség ment el szavazni, a nemzetállamokat támogatók így kisebbségben maradtak. Az Európa-ellenes pártok áttörése, elmaradt. A zöldek megerősödése pedig arra utal, hogy az európaiakat egyre jobban aggasztja a klímaváltozás. Csontos Csaba, a Nyílt Társadalom Alapítvány szóvivője a bejegyzést kommentálva azt is elmondta a Reggeli gyorsban, hogy a választási eredmény a hagyományos európai értékrend megőrzésének igényén kívül kifejezi a változás akarását is. Vagyis azt, hogy az intézményrendszeren belül változtatásra van szükség. A parlamenti választásokon alkalmazott csúcsjelölti rendszer Soros szerint már idejét múlta. A néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber pedig kifejezetten hibázott, amikor a Fideszt a párcsaládban igyekezett tartani, hiszen számos tagpárt jelezte már, hogy a magyar kormánypárt nem való oda. Weber szinte bármilyen alkut kész megkötni azért, hogy a frakció többségét megőrizze a parlamentben.

Soros György Orbánról szólva a maffiaállam kifejezést használta, nem először. Egy davosi felszólalásában már beszélt erről. Azt írta, hogy Orbán Viktor gúnyt űz a hagyományos európai normákból. Kíváncsian várja, hogy miként viselkedik majd Orbán és Weber, amikor arról lesz szó, hogy ki legyen az Európai Bizottság elnöke.

Soros természetesen a pénzügypolitikáról is ír. Az Európai Központi Bank elnökét is most kell megválasztani, ő a német jegybank jelenlegi vezetőjét, Jens Weidmannt nem tartja alkalmasnak a posztra. Általában is kifogásolja a német konzervatív pénzügyi politikát. Úgy véli, hogy Weidmann olyan változtatásokat hajtana végre, amelyek után nem lehetne megoldani egy újabb eurókrízist.

A Nyílt Társadalom Alapítvány úgy kezeli az írást, mint Soros György magánvéleményét, tehát Csontos Csaba szerint ez nem lesz különösebb hatással a működésükre. A monetáris politikához pedig végképp semmi köze az alapítványnak.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Reggeli gyors
2019.06.11. 06:00
Riporter: Dési János