„Klubrádió
Esti gyors

Ha Mészárosék győznek, mind szegényebbek leszünk

8/07/2019 19:58

| Szerző: Klubrádió

A NER gazdasági elitjének sikerében nem az a legfontosabb, hogy néhány embernél koncentrálódik a vagyon fele, hanem, hogy ők, akik politikai okokból kerültek a leggazdagabbak közé, gyarapodásukkal másokat ütnek el a versenytől, és ez az egész országnak rossz - véli Tömpe István közgazdász.

2019. július 08. Esti gyors / részlet, Tömpe István (19.07.08.)
05:02
00:00

Tömpe István közgazdászt, az Állami Vagyonügynökség első igazgatóját arról kérdeztük, hogy nemrég a hvg-n megjelent esszéjében áttekintette, milyen hibák vezettek a rendszerváltástól a Nemzeti Együttműködés Rendszeréig, a NER-ig.

Úgy fogalmazott: Közép-Kelet-Európában és máshol is a piacgazdaság szárnyain és kicsit felhasználva a demokrácia intézményeit, olyan oligarchikus-autokratikus rendszerek emelkedtek fel, amelyek az általunk demokratikusnak tartott nyugati modellhez képest nagyon eltérnek.

Piac tehát van, demokrácia sok szempontból nincs, véleményeket lehet mondani, de csak szűk körben hatnak, a kormánypropaganda jön a médiából, és legfőképpen arra koncentrálnak ezekben a rendszerekben a vezetők, hogy ami erőforrás elérhető, azt az ő híveik szerezzék meg.

Kezdettől fogva a rendszerváltás egyik nagy dilemmája volt, és ő is támogatta eleinte, hogy próbálják színesíteni a csak külföldi tőkére építést, hiszen nincs olyan rendszerváltás, amelyben nincs helyi tőke. Azonban a magyar tőke, amelyet jelenleg kinevelnek, arról szól, hogy egy csoport uralmát gazdaságilag alátámasszák és ennek értelmében másokat kiszorítsanak a versenyből.

Nem az a különös, hogy a gazdasági vagyon fele pár ember kezében van, hanem, hogy ezek az emberek szorosan összefüggenek a hatalommal és egymással hálózati kapcsolatot építenek. Amerikában is van nagy vagyonkoncentráció, de ilyen hálózatos összefüggés nincs - hívta fel a figyelmet a különbségre.

Vannak Magyarországon nagyon tehetséges tőkések, közöttük néhány egészen gazdag, őket néha meritokráciának nevezik, mivel a saját érdemeik alapján lettek gazdagok. De a nagyon gazdagjainkat általában az jellemzi, hogy nem érdemek, hanem politikai befolyás alapján kerültek oda, ahol most vannak.

Mindez pedig nem a kisember irigykedése miatt érdekes, hanem azért, mert amikor ők a hatalmat, gazdasági szerzést koncentrálják, akkor másokat ütnek el a versenytől, és ettől mindannyian szegényebbek leszünk, hiszen romlik az ország versenyképessége - hangsúlyozta Tömpe István.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors 
2019.07.08 18:30
Műsorvezető: Dési János