„Klubrádió
Reggeli gyors

Sokan lehetnek sárosak az Elios-ügyben

7/05/2019 13:42

| Szerző: Klubrádió

Nyomozóknak, ügyészeknek, sőt kormányközeli embereknek is meg kellett mozdulniuk ahhoz, hogy Orbán Viktor veje büntetlenül gazdagodhasson.

2019. május 07. Reggeli gyors - részlet 19. 05. 07. Becker András
06:49
00:00

Csendesednek a hullámok az Elios-ügy körül. Ez az a cég, amely milliárdokat hozott az miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) megállapításai szerint törvénytelenül. Csakhogy a magyar hatóságok elszabotálták az ügyet.

Becker András, az Átlátszó.hu munkatársa szerint másképp nem juthattak arra az eredményre, amire jutottak, vagyis semmire. Az OLAF jelentéséből látszik: az Elios Zrt. közvilágítás-korszerűsítési projektjei kapcsán a bűnszervezeti elkövetés jegyeit is magán hordozó költségvetési csalás történt, és egyéb bűncselekmények sorozatát követték el. Az elkövetők egyikét sem vonták felelősségre, mert az újságíró információi szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda szabotálta a nyomozást, az eljárást irányító és felügyelő Pest Megyei Főügyészség pedig asszisztált ehhez, ami nehezen minősíthető másnak, mint hivatali visszaélésnek és bűnpártolásnak.

A kormány az érintett számlákat nem küldte ki Brüsszelbe, ezután az Európai Unió nem vizsgálhatta tovább az ügyet. Így érték el, hogy a magyar ügyészség hozhasson döntést, amely két nyomozás után megszüntette az eljárást, bűncselekmény hiányában. Az unió azonban újabb, immár versenyfelügyeleti eljárást indított kartellezés miatt, ami alól már nem lehet kibújni.

Dési János interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: Pixabay.