„Klubrádió
Esti gyors

Ömlik a közpénz a haverokhoz

12/06/2019 19:43

| Szerző: Klubrádió

A számok nem hazudnak, még akkor sem, ha a pénzek pontos elosztását nem lehet kideríteni. Tisztán Látszik, hogy ki van jóban Orbán Viktorral és rendszerével.

2019. június 12. Esti gyors - részlet 19.06.12. Oroszi Babett
08:02
00:00

Rendre ugyanaz a pár cég nyeri a közbeszerzési pályázatokat már jó ideje. Az Orbán Viktorhoz, illetve a NER-hez közel álló vállalatok. Mészáros, Lőrinc, Garancsi István, néhai Andy Vajna, a miniszterelnök családja és még pár ember körül forog ez a világ. Oroszi Babett, a HVG újságírója talált olyan vállalkozást, amelynek az osztaléka 650-szeresére nőtt pár év alatt.

A nyereségek, osztalékok az előző választás után, 2015 körül kezdtek megugrani, s persze akkor, amikor a fent jelzett körből megjelent valaki a színen és megvásárolt egy vállalkozást. Mindenütt ugyanaz a trend figyelhető meg. Ugyanakkor az is tisztán látszik, hogy valaki mikor különbözött össze a miniszterelnökkel, például Simicska Közgép nevű vállalatának nyeresége azóta zuhan. Az Orbán Viktor családjához köthető cégek is szépen hoznak a konyhára, 1-2 milliárdot minden évben, tehát ők is benne vannak a milliárdodok klubjában, tagadhatatlanul.

Azt pontosan nem lehet tudni, hogy melyik céghez mennyi közpénz vándorol. Egyrészt azért nem, mert az alvállalkozókat csak akkor kell feltüntetni, ha egy bizonyos határt átlép a kapott összeg, illetve arány, másrészt azért, mert általában több cég együtt nyer meg egy közbeszerzési pályázatot, és nem tudható, hogy melyik milyen arányban részesül belőle.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Vajda János.

Esti gyors
2019.06.12. 18:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes