„Klubrádió

Hadházy elmagyarázta a nyomozóknak, miért vesztegetési pénz Borkai fiának fizetése

22/11/2019 14:50

| Szerző: Klubrádió

Kevésnek érezhette az ügyészség Hadházy Ákosnak a Borkai-botrány vélt korrupciós szála miatt tett feljelentésében foglaltakat, ezért kiegészítést kértek tőle. A független országgyűlési képviselő így személyesen mondta el nekik, szerinte hol a korrupció a győri polgámester körüli ügyekben.

2019. november 22. A lényeg / részlet, Hadházy Ákos (19.11.22.)
01:06
00:00

A Borkai-ügyben tett feljelentése miatt ment be a Központi Nyomozó Főügyészségre Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki látogatásáról a Facebookon számolt be.

A politikus azért tett feljelentést, mert a Borkai-ügy egyik főszereplője, Rákosfalvy Zoltán ügyvéd szerinte több milliárdot keresett az Audi földjein, és egy hozzá köthető cég évek óta havi egymillió forintot ad Borkai Zsolt fiának egy olyan cég vezetéséért, amelynek semmilyen bevétele nincs.

Hadházy szerint miután az ügyben feljelentés kiegészítést rendeltek el, el kellett mondania a nyomozóknak, szerinte ez miért kelti a hivatali visszaélés, vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúját. Azt is kérték tőle, vigye magával az időközben birtokába jutott dokumentumokat, ezért becsatolta Borkainé birtokának, „luxusfarmjának” tulajdonlapjait.

A Hadházy által gyűjtött adatok szerint a 24 éves Borkai Ádám 2015 óta az Akonia Ingatlanforgalmazó Kft. ügyvezetője. A cég, amely 2016 és 2018 között semmilyen forgalmat nem produkált, Rákosfalvy Zoltán győri címére van bejegyezve. A kft. tulajdonosa a luxemburgi Akonia S.A., amelynek magyarországi meghatalmazottja Rákosfalvy. A luxemburgi céget az a Kacsóh Gábor igazgatta, aki Rákosfalvy mellett igazgatótanácsi tag volt a SR Group S.A. nevű szintén luxemburgi vállalatban, amely a győri Audi-gyár területbővítéséből jutott milliárdos összeghez.

Hadházy szerint – ahogy arról korábban a Klubrádiónak beszélt – arról van szó, hogy létezik egy cég, amelynek tulajdonosa az a személy, aki az egyik Borkai-féle szexvideón „fellációban részesült”, és ennek a cégnek éveken keresztül egy fillér bevétele sem volt a nyilvános adatbázisok szerint, van viszont egy ügyvezetője, Borkai Zsolt fia, Borkai Ádám, aki havonta egymillió forintos fizetést kap. Ennél nyilvánvalóbb boríték-, vagy zacskóátadás nem nagyon létezik. Olyan, mintha lefényképeznénk azt a pillanatot, amikor egy vállalkozó zacskóban pénzt ad át egy politikusnak, illetve a politikus fiának – mondta Hadházy.

Az ellenzéki politikus arra is emlékeztetett, hogy Rákosfalvy volt az, aki a győri önkormányzat ügyvédjeként annak idején szándéknyilatkozatot írt alá Borkaival és az Audi egyik vezetőjével arról, hogy az autóipari cég, mely földeken szeretne új üzemet nyitni, majd 2011-ben gyorsan felvásárolta az érintett szántókat, hogy aztán a győri önkormányzat ipari területté nyilvánítsa, és ezzel nagy mértékben megnövelje azok értékét. Ezen aztán horribilis pénzeket, több milliárd forintot nyertek Rákosfalvyék.

Hadházy Borkai pedagógus feleségének ügyeit is megvizsgáltatná a hatóságokkal, miután a telekkönyvi kivonatok szerint Havassy Mirtill 4 hektárnyi telket vásárolt össze 2012 óta egy Győr melletti faluban. Az egyesített területen teniszpálya, lóistálló, karám és erdő is van – mondja Hadházy, aki csütörtök esti Facebook-bejegyzésében az ott dolgozó építőmunkástól hallottakra hivatkozva arról is írt, az egész területet alagcsövezték (csak ennek költsége több tízmillió), valamint gyönyörű jakuzzit is építettek bele, és még szőlőskert is van a hegyoldalban.

„Mondja még valaki, hogy Magyarországon a pedagógusoknak nincs jó dolga” – mondta korábban Hadházy.