„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Lakner: Már nem elég a migránellenesség és a rezsicsökkentés a Fidesztől

8/01/2020 21:34

| Szerző: Klubrádió

Több olyan fontos téma - a nők helyzete, a fiatalok megszólítása és a klímavédelem - is van, amelyről a Fidesznek valami újat kellene kitalálnia, valamit mondania kellene, mert az már nem elegendő válasz, hogy éppen alagutat ásó migránsoktól védik a határt vagy beígérnek egy újabb rezsicsökkentést. Lakner Zoltán politológussal beszélgettünk, aki szerint a családon belüli erőszak ügyében sincs koncepció, csak bedobta a kormány a büntetőjogi szigorítást, mert arról is lehet jó videót csinálni.

2020. január 08. Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. január 08., szerda 09:00): Lakner Zoltán
44:13
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Lampé Ágnes, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre

Lakner Zoltán politológus, politikai elemző érkezett a Reggeli személlyel. Arról kérdeztük, szerinte képes lesz-e a Fidesz einstandolni azokat a témákat, amelyekben az ellenzék sikeres. 

A gyöngyöspatai kártérítésre adott kormánypárti médiareakciótól indultunk. Lakner Zoltán szerint a romakérdést is lehet másképpen értelmezni, nem jogokról meg oktatásról beszélni, hanem arról, hogy van egy nyugalom, amely a többé-kevésbé rasszista érzelmű vagy nem cigánybarát többségnek megfelel, csönd van, nincs ugrabugrálás, és akkor jön egy jogvédő szervezet, amely bíróságra visz egy emberi jogsérelmi ügyet (ez esetben a diákok szegregációját), és ez a szervezet lesz a békebontó, a kormány pedig a status quo védelmezőjének szerepében tűnhet fel. Ezt össze lehet kapcsolni a szuverenitás védelméről szóló frázisokkal, és Lakner szerint nagyon fontos, hogy be lehessen illeszteni bármit a meglévő kommunikációs keretekbe.

A populista-nacionalista mozgalmak mindig a csendes többségre hivatkoznak, pedig valójában sokszor ők a hangos kisebbség. De vannak olyan témák, amelyekben tényleg át tudnak nyúlni párthatárokon, mint a menekültkérdés, amelyet alárendelnek a pártcéljaiknak. Műsorvezetőnk, Para-Kovács Imre ehhez annyit tett hozzá: mi a többséget képviseljük, „nem ellenetek lopunk, hanem helyettetek”.

Sikerült megoldaniuk, hogy ne okozzon törést a támogatóikban a mi komcsink jó és a ti komcsitok rossz-felosztás. Sikerülhet-e ez a klímavédelemmel? Lakner Zoltán lát küszködést a kormányoldalon ezzel kapcsolatban. Ez érdekli az embereket, vannak látványos médiahatásai, inkább a másik oldalról lehet pártokon felüli téma. A „hisztériával kapcsolatos hisztéria”, amit ebben a kérdésben a kormánypárti publicisták generáltak, kezd kontraproduktívvá válni, ráadásul az Európai Unióban is rossz alkupozícióba kerülhetnek, ha nem tudnak mit mondani a témáról vagy csak az asztalt verik. Szólni kell az európai diplomatához és a Bayer Zsolton edződött rajongóhoz is, és túl gyorsan akarnak levezényelni egy kommunikációs váltást, amit az ellenzék megpróbálhat kihasználni. Hiteltelenné válik a szélsőséges írások miatt a kormány kísérlete a józan hang megszólaltatására Lakner Zoltán szerint. Ráadásul Orbán Viktor a klímavédelem tematikájába igyekszik besöpörni Paks II.-t, sőt, ahogy Para-Kovács Imre megjegyezte, a KESMA is környezetbarát, mert egy helyről megy ki az összes hír.

Lakner Zoltán arról is beszélt, hogy az isztambuli egyezményről valótlanságokat állít az igazságügyi miniszter, például a gendersemlegességről beszélt Varga Judit, ami nincs benne. A kormány „hamis családvédő legendájához” illeszti hozzá a családon belüli erőszak ügyét. Azért hamis ez – folytatta az elemző –, mert a kormány azokat támogatja, akiknek eleve több van, a felső-középosztályt és attól fölfelé. A politológus úgy vélte, megoldják, hogy ne kelljen ratifikálniuk az isztambuli egyezményt, meg amúgy is, egy nemzetközi egyezményről bárki azt mond, amit akar, legtöbben sajnos úgyse olvassák el.

Mi a genderháború oka? Lakner Zoltán úgy vélte: egy sosem volt boldog békeidőt képvisel a jobboldali populizmus, valamit, amikor biztos kapaszkodók voltak az életben, például a családok boldogan éltek, a férfi-női nemi szerepek pedig jól elváltak. És most – így szól a narratíva – jönnek emberek, akik felbomlasztják ezt az egészet. Azt viszont nem kérdezik meg, mi volt a válással, a családon belüli erőszakkal, a más szexuális orientációjúakkal vagy azokkal, akiknek a nemükkel van problémájuk. A hétköznapi kapaszkodók megszüntetésével viszont lehet félelmet gerjeszteni.

A családpolitika populisták által is alkalmazott eszköze még a szigorú büntetőpolitika: ha tragédia történik, akkor hoznak néhány szigorítást, az népszerű, lehet róla újabb videót csinálni – mondta Lakner Zoltán. Nem mérik fel, hogy van-e visszatartó ereje, azt se, hogy mi történik a bántalmazó kapcsolatban élőkkel, van-e hova menniük. Ezért jó Baranyi Krisztina független ferencvárosi polgármester ötlete a védett lakásokról.

Elkezdtek női politikusokat beemelni, de macsó a kormányzás kultúrája. Az új kormányszóvivő szerepe is csak arra szorítkozik, hogy ugyanennek a kormánynak ugyanezeket az intézkedéseit sorolja fel, csak női hangon, más arccal. Az újonnan kinevezett szereplők nem a saját jogukon vannak pozícióban, nincsenek politikai érdemeik, ők Orbán Viktorhoz lojálisak. Egyébként amikor megjelennek nők a Fideszben, akkor fel kell mutatniuk, hogy példás családi életük van, és emellett érnek el adott politikai posztokat, tehát nem „csak karrieristák”.

OGY2014 - Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde
 
Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó érkezik a budapesti Millenáris Teátrumhoz, ahol Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja 2014. február 16-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
 


Sajtóértesülés, hogy reaktiválják Habony Árpádot, a nem hivatalos kampánytanácsadót, de igaznak érzi az ember, mert a Fidesznek ki kell találnia valamit. Vannak olyan témák, ráadásul elég fontosak, a nők helyzete, a fiatalok megszólítása és a klímavédelem, amelyekkel kapcsolatban valami mást kell mondani, és nem elég válasz az, hogy feltartóztatjuk az éppen alagutat ásó migránsokat a déli határon, vagy hogy holnaptól még egy rezsicsökkentés lesz. Az alagútnál billegett a nevetségesség határán a történet Para-Kovács Imre szerint, a politológus pedig egy Örkény-anekdotát idézett fel arról, hogy ez már sok volt.

A 444 cikke szerint a Fidesz-közeli lapok teljesen üres, semmitmondó plakátjain látszik az „agyhalál”: Lakner Zoltán úgy vélte, ha nincs ötletük, akkor beterítik a plakáthelyeket, de szerinte ez nem hoz népszerűséget. Ha nem tudnánk, akkor is mutatja a Fidesz, hogy van sajtója. Ezeket a pénzeket egyébként el kell költeni, nem annyira cél a plakátokkal, hogy növeljék az olvasottságot, de az amúgy is inkább szakmai kötelesség, mint a Pravdánál. Hogy ki ellen íródik publicisztika, az mutatja meg, kit tartanak a legfontosabb ellenzéki vagy civil szereplőnek, akit támadni kell.

Szóba került, hogy Navracsics Tibor és Lázár János rajzolgatja az önálló politikai arcélét. Előbbi arról beszélt, hogy senki nem kérdezi meg, milyen irányba vinné az országot. Lakner Zoltán jelezte: Navracsics négy évig miniszterelnök-helyettes volt a rendszer kiépülésének időszakában. Folytattak ugyan politikai harcokat, ezért is került ki Brüsszelbe, de vannak olyan politikai kultúrák, ahol, ha valaki huzamosabb ideig nem ért egyet a pártjával, lemond. Itt nem ezt fel se merült, talán ezért nem kíváncsiak se a Fideszben, se azon kívül Navracsics Tibor álláspontjára. (Para-Kovács Imre megjegyezte, kicsit Gulyás Gergelyen lehet ezt érezni, hogy az arckifejezésével mutatja, „érzi a szuronyt a hátában”, ha nem ezt mondja, amit elvárnak tőle, akkor „belökik az ellenzéki újságírók közé”. Majd ha bukik a Fidesz, Gulyás is mondhatja, hogy nézzék ezt a képet a kormányinfóról, itt szomorú arcot vágtam. Hiszen Magyarországon vagy mindenki partizán volt, vagy mindenki '56-os, nincsenek átmenetek – tette hozzá.)

Ha YouTube-on szeretné meghallgatni az adást - illetve más adásokat is -, érdemes feliratkozni a Klubrádió videós platformjára. Ezt megteheti úgy is, hogy az alábbi gombot megnyomja.

FELIRATKOZOM:

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: migránsok által ásott alagút a déli határnál (Police.hu)

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020. január 08. kedd, 09.00
Műsorvezető: Kárpáti János