„Klubrádió
Hetes Stúdió

Jön a Trianon-emlékév, mire számítsunk a kormánytól?

23/11/2019 11:41

| Szerző: Klubrádió

"Nem adhatok mást, csak mi lényegem" - a kormány nekimegy az önkormányzatoknak, Lakner Zoltánt kérdezzük. Jövőre Trianon-emlékév lesz, mit vár Krekó Péter? Mennyire veszi komolyan a kormány a klímaválságot? A többi között ezekkel a témákkal foglalkozunk a Hetes Stúdióban 3-tól.

Nem telt el túl sok idő a biztatónak látszó Orbán-Karácsony találkozó után, a miniszterelnök máris látványosan hangnemet váltott. Sorra jönnek az önkormányzatokat ellehetetlenítő, de legalábbis a működésüket megnehezítő intézkedések. Mi történt? A kormány nem tud mást adni, mint önmagát? Milyen kártyái vannak az ellenzéknek? Lakner Zoltán politológust kérdeztük.

Nemzet- és identitáspolitikáról tartott konferenciát a Friedrich Ebert Stiftung és a Political Capital. A téma ugyan mindig időszerű, de a rendezvényt most különösen azzá teszi, hogy másfél hónap múlva, 2020-ban kezdődik a Trianon-emlékév. A jobboldalnak eleve több mondanivalója volt mindig is a témában, de az emlékév még erősebbé teheti a nacionalista üzeneteket. Hogyan alakítja mindez a magyar indentitáspolitikát? Krekó Pétert, a Political Capital ügyvezető igazgatóját, a rendezvény szervezőjét és moderátorát kérdeztük.

Mennyire veszi komolyan a kormány a klímaválságot? Mire használja? Az Ökopolisz Alapítvány jövő héten szervez klímakonferenciát, három szereplővel készítettünk interjút. Zsidai Péter összeállítása.

Az elmúlt 10 év gyakorlatával szemben minden korábbinál konfliktusosabbnak látja az Unió egységes működését Uwe Puetter, a Flensburgi Európa Egyetem professzora, aki az Európai Tanácsnál integrációs ügyekben illetékes tanácsadó. Beszélgetésünket Várhelyi Olivér jelölésével kezdtük, ami tipikus előjele annak: nem várható konszenzuson alapuló politizálás az új vezetői szervek felállásával. Vajon hogyan rendezi majd a magyar uniós biztos Ukrajna bővítésének problémáját, ha Magyarország és Ukrajna kapcsolata eleve több sebből vérzik? Erről is szó esik Csernyánszky Judit összeállításában.

Megbeszéljük a hét eseményeit Bolgár Györggyel, Unyatyinszki Györggyel és Nagy Józseffel

Szombaton délután három órától Hetes stúdió, a műsorvezető Szénási Sándor.