„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán nem lépett hátra, rendszere nem változott

30/10/2019 14:28

| Szerző: Klubrádió

Taktikai szünetet tart Orbán Viktor és a Fidesz, Lakner Zoltán politológus szerint nem lépett hátra a kormányfő, csak még keresi a választ az önkormányzati választások eredményére. 

2019. október 30. Reggeli gyors / részlet, Lakner Zoltán (19.10.30.)
06:04
00:00

Orbán Viktor, mint Piszkos Fred, barátságos és málnaszörpöt iszik, amitől mindenkinek az ereiben megfagy a vér – így vezette fel műsorvezetőnk, Para-Kovács Imre, hogy a miniszterelnök olyan hangot használ, amit legalább 2010 óta nem hallottunk tőle.

Lakner Zoltán politológust kérdeztük, aki azt mondta: Piszkos Frednél kevés alkalmasabb metafora kínálkozik a helyzet leírására. Két helyzet van: az egyik az önkormányzati választás eredménye, amely a legitimitás növekedésre építő, feltehetően tervezett retorikát nem alapozta meg, a másik a meccs az Európai Néppárttal, amelyben a Fidesz bent is és kint is van, valamint az európai költségvetési tárgyalási folyamat – ezek korlátozzák, hogy Orbán ebben a pillanatban mit tehet.

De nem gondolja, hogy a miniszterelnök személyes politikai működésmódja, a Fidesz hatalmi gépezete és az Orbán-rendszer természete megváltozott volna. Ez egy taktikai szünet, szerinte az is benne van, hogy a Fidesz még nem tudja, hogyan kell pontosan reagálni az ellenzék vártnál jobb szereplésére. Az ellenzéknek addig van mozgástere, amíg a Fidesz nem találja meg a választ.

Lakner Zoltán szerint nagyon érdekes volt az index cikke a témában, de olyan intézkedések elmaradásáról beszélünk, amelyekről csak feltételezések voltak. A hátralépés a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem szigorítanak tovább, de Handó Tünde beemelése az Alkotmánybíróságba és Polt Péter újbóli kinevezése nem tekinthető éppen hátralépésnek.

Szóba került, hogy mit kezd az ellenzék ezzel a kegyelmi pillanattal. Lakner szerint az ellenzékben néhányan rendelkeznek tanulási képességgel, de nem alkottak népfrontot és ez a választási eredmény nem jelent „tehetségbeli megtáltosodást”.

Para-Kovács Imre azt látja, hogy kijön valaki az elvonókúráról, és addig se vár, amíg hazaér, még ott, a kapuban megiszik egy üveg viszkit. Lakner Zoltán azt mondta: nagy szavakat használva az ország sorsa is azon múlik, hogy - az egyszerűség kedvéért - az ellenzék arra használja ezt az eredményt, hogy klientúrát építsen a NER-en belül, hogy kényelmesebb és puhább legyen a NER, vagy tényleg a rendszer leépítését tűzik ki célul, de ehhez folyamatosan politikai kockázatot kell vállalni és etikai dilemmákat nem lehet kikerülni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Lakner Zoltán/Facebook

Reggeli gyors
2019.10.30. 09:10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre