„Támogassa
Reggeli gyors

Lakner: Országosan lehet veszélyes a Fideszre a Borkai-ügy

9/10/2019 13:23

| Szerző: Klubrádió

Lakner Zoltán politológus szerint a Fidesznek azért lehet veszélyes a Borkai-ügy, mert országos botránnyá nőtte ki magát, és pontosan nem látható át, hogyan és hol mobilizálhat ellenzéki szavazókat.

2019. október 08. Esti gyors / részlet, Lakner Zoltán (19.10.08.)
07:24
00:00

Lakner Zoltánt először a győri jobbikosok hirtelen kiszállásáról kérdeztük: életében nem látott olyan indoklást, mint amit a párt helyi vezetője mondott, amely szerint ők hónapok óta erre készültek és csak azért léptek be az ellenzéki szövetségbe, hogy majd kiléphessenek, mintegy belülről bomlasztva azt. Nagyon kevés magyar politikusról feltételezne ilyen tudatosságot. Neki is az a gyanúja, olvasva, hogy egy miskolci képviselőjelöltnek is most „akadt be” az a felismerés, hogy a helyi polgármesterjelöltet az MSZP és a DK is támogatja, hogy darabra akarják „leszedni” az ellenzéki indulókat. Olyan településeken látjuk ezt, ahol (Miskolcon korábban is így állt, Győrben váratlanul) szoros lehet a verseny, és mindez a Fidesz érdekét szolgálja, nekik vannak meg ehhez az eszközeik és erőforrásaik.

Miért nem látni a földindulást Borkai-ügyben? Lakner Zoltánnak az a benyomása, hogy mintha a győri ellenzéki indulókat (mármint a megmaradtakat) is meglepte a komoly verseny lehetősége. Nincs az a – hangsúlyozottan – demokratikus ország, ahol ilyen botrányokból nem kerekedik országos politikai ügy. Ebből a Fidesz csinált politikai kérdést, azzal, hogy a családi értékeket, a keresztény szabadságot hirdette, és az ezzel ellentétes magatartást látjuk.

Lakner Zoltán azt mondta: a korrupció alapvető történet az egész Orbán-rendszerben, az ellenzéknek volt arra sok éve, hogy ezt politikai üggyé formálja. Nem akar kellemetlen emlékeket idézni, de másfél éve, a parlamenti választás előtt a csengeri örökösnő 1300 milliárdos ügye borzolta a kedélyeke, Kósa Lajos mégis simán nyerte a körzetét.

Másrészt annyira polarizált a közélet, hogy aki csak a sajátjainak a hangját hajlandó meghallani, az lehet, hogy sok információval ténylegesen nem találkozik, másrészt inkább elfogad képtelennek tűnő magyarázatokat is. Úgy tűnik, ehhez kevés egy hét.

Országos vagy akár budapesti hatása viszont lehet szerinte a Borkai-ügynek, a Fidesznek ez azért veszélyes, mert országos botrány, és pontosan nem látható át, hogyan mobilizálhat ellenzéki szavazókat, lehet, hogy nem Győrben kelt olyan politikai hatást, amely átbillent egy szorosabb politikai versenyt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. (Címlapi kép: Lakner Zoltán/Facebook)

Esti gyors
2019.10.08. 18:15 
Műsorvezető: Kárpáti Iván