„Klubrádió
Esti gyors

Pártpreferenciák – Szinte mindegy, ki a második

7/08/2019 19:10

| Szerző: Klubrádió

Program, vonzerő, jövőkép - ezeket kritizálják, illetve hiányolják a választók az ellenzéki oldalon. Négy párt fej-fej mellett, a második helyért.

2019. augusztus 07. Esti gyors - részlet 19.08.07. Lakner Zoltán
05:17
00:00

Hibahatáron belüli különbséget mutat négy ellenzéki párt támogatottsága a Publicus Intézet legújabb felmérése szerint. A biztos szavazó pártválasztók körében a Demokratikus Koalíció 11 százalékon áll, az MSZP, a Jobbik és a Momentum 10-10 százalékon. A Fideszt ennek a körnek az 51 százaléka támogatná. Az ellenzék annak ellenére sem tudott érdemben javítani, hogy csökkent azok száma, akik elégedettek az ország állapotával. Emlékezetes, hogy az európai parlamenti választásokon kiugrott a DK és a Momentum, mára megtört a lendületük, úgy látszik.

Lakner Zoltán politológus arra hívta fel a figyelmet, hogy egyetlen mérés nem ad átfogó képet a pártok népszerűségéről. Az EP-választásoknál a DK-t mérték 17 százalékra is, vagy például az MSZP-nek 13 százalékot jeleztek és 7 százalékot szerzett. A másik, amire figyelni érdemes a kutatások eredményeit nézve az, hogy az egyes intézetek adatai eltérnek egymástól. Ennek lehetnek módszertani okai, és lehet az is az ok, hogy nem egy időben történik az adatfelvétel.

Az ellenzéknek egyébként sem az most a legfőbb gondja, hogy egymás között milyenek az erőviszonyok. Tizenhárom éve nem volt olyan választás, amelyen ne érvényesült volna a Fidesz előnye. Stabilan több, mint 2 millió szavazatot kap. 40-50 százalékos támogatottságát hol hagyományos, hol politikailag tisztességtelen eszközökkel, de fenntartja. Ilyen körülmények között Lakner Zoltán szerint szinte mindegy, hogy a Fidesz mögött melyik párt a második. Váltópárt szerepre tört az MSZP, majd a Jobbik, ám egyiknek sem sikerült. Pillanatnyilag a DK tűnik a legerősebbnek, de csak árnyalatnyival.

Azon el lehet gondolkodni, hogy a kormánypárt fölényét a választók elégedettsége tartja-e fönn, vagy az ellenzékkel való elégedetlenség. Annyi érzékelhető, hogy az ellenzéki oldalon hiányzik a jó program, a vonzerő, a jövőkép.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI: Ujvári Sándor.

Esti gyors
2019.08.07. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János