„Klubrádió
Esti gyors

Lakner pofozkodó diplomáciára számít a Trianon-emlékévben

19/12/2019 10:40

| Szerző: Klubrádió

Lakner Zoltán politológust Orbán Viktor miniszterelnök Nagy-Magyarország-térképes posztjáról kérdeztük. Szerinte úgy tűnik, a 2020-as Trianon-emlékévben se várható, hogy a szomszédok érzékenységére tekintettel lesz a kormány.

2019. december 18. Esti gyors - részlet 19.12.18. Lakner Zoltán
05:51
00:00

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalára került ki egy kép a Fidesz elnökségi üléséről, amelyen egy Nagy-Magyarország-térkép alatt tanácskoznak a résztvevők. A horvát miniszterelnök, ahogy mi is beszámoltunk róla, felháborodott a térkép jelentette utaláson és közölte: Horvátország határai maradnak, ahol vannak. Lakner Zoltán politológust kérdeztük.

 
A Fidesz elnökségi ülése Nagy-Magyarország-térkép előtt (kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)
 


Lakner Zoltán megjegyezte: érdemes belegondolni párhuzamokba, például mennyire segítené a német-francia jó viszonyt, ha mondjuk a CDU elnöki szobájában kint lenne egy festmény arról, ahogy a Versailles-i kastélyban 1871-ben deklarálják a Német Császárság létrejöttét, vagy ha a francia elnöki hivatalban a francia gyarmatbirodalom legnagyobb kiterjedéséről lenne térkép? Természetesen nem lehet reprezentatívnak tekinteni az Orbán Viktor Facebook-oldalán megjelent kommenteket, de akik reagáltak, azok lényegében ünneplik a miniszterelnök falidísz-választását (amit egyébként nem először lehet látni).

A Trianon-évforduló azért adhat neki különös jelentőséget, mert az végigkíséri a következő évet, és az, ahogyan erre reagált a kormány, arra utal, hogy "nem a közép-európai érzékenységek kölcsönös megértése" jegyében telik majd az egész jövő év. Szerinte az, hogy ezen a képen a horvátok háborodtak fel, nem jelenti, hogy egyébként a többi szomszéddal nyugodt lenne a viszony, sőt, más kérdésekben láttunk már csörtéket velük is.

Sőt, ahogy fogalmazott, a kormánynak a horvát kritikára adott "nyegle" válasza, amely szerint "nem tagadjuk meg a történelmünket", arra utal, hogy ez a "pofozkodó diplomácia" várható majd a Trianon-emlékévben is, akár attól is függetlenül, hogy ezek az országok milyen európai pozíciókat foglalnak el, mikor kellene együttműködni velük. A kormány nem bírja elengedni ezt a szimbolikus politizálást - tette hozzá Lakner Zoltán.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Esti gyors
2019. december 18., szerda 18.15
Műsorvezető: Szénási Sándor