„Klubrádió
Reggeli gyors

Vajon miért szavaznak az emberek Viktorra?

7/01/2020 10:32

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A címben feltett kérdést is fontosnak tartja tisztázni a magyar kormányfő megértéséhez a brit miniszterelnök egyik tanácsadója, aki nagyon megdicsérte Orbán Viktort. Érdekes gondolkodású, népbarát politikusnak nevezte, akivel a brit vezetés különleges kapcsolatokra törekszik. A brit ellenzéki Munkáspárt szerint elfogadhatatlan mondatok hangzottak el Orbánról, megvetik a neki szóló hízelgést – írja az FT. Magyarország a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség körül bontakozó botrány miatt is bekerült a világ hírfolyamába. Az Aján tamás vezette szervezetről leadott német oknyomozó riport után vizsgálatot indított a Dopping-ellenes Világügynökség. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

2020. január 07. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Kárpáti János (20.01.07.)
05:00
00:00

A brit Munkáspárt szerint „megvetésre méltóak” Boris Johnson egyik munkatársának Orbán Viktort dicsérő kijelentései – írja a londoni Financial Times.

Tim Montgomerie, aki a tavaly decemberi brit parlamenti választásig Boris Johnsonnak, a választást megnyerő konzervatív miniszterelnöknek a tanácsadója volt a társadalmi igazságosság kérdéseiben, december 17-én Budapesten, a Danube Institute nevű jobboldali elemző műhely rendezvényén – amelyen a néhány nappal korábban tartott választás kimenetelét értékelték – méltatta azt, hogy Magyarország „érdekesen gondolkodik” a „liberalizmus határairól”. Azt mondta: Boris Johnson „különleges kapcsolatot” akar kialakítani Orbán Viktor magyar kormányfővel, akivel közösek a nézeteik.

Magyarországon rengeteg érdekes dolog hangzik el

A budapesti rendezvényről a szervezők által készített – és az internetre feltett - videófelvételt a BuzzFeed News észlelte és terjesztette el hírét. Azon Montgomerie, aki korábban újságíró volt, és tavaly szeptemberben került a Downing Street 10. alatti miniszterelnöki kabinetirodára, azt állította, hogy Orbán ugyanazt a népbarát felfogást képviseli – a popular szót ebben a szövegösszefüggésben népbarátnak, és nem népszerűnek fordítanánk -, tehát ugyanazt képviseli, mint Johnson, mint Donald Trump, vagy éppen Nigel Farage, a Brexit párt vezetője.

 
Tim Montgomerie Forrás:
 

A Financial Times itt megjegyzi, hogy Orbánt azért bírálják uniós vezetők, mert aláássa a bíróságok és a média helyzetét, továbbá „muszlim invázióról” beszél, a migrációt „mérgezőnek” nevezi, illetve az antiszemitizmus vádját is magára vonta.

Montgomerie szerint Magyarországon rengeteg érdekes dolog hangzik el a liberalizmus határait illetően. A Financial Times cikkében a következő idézet olvasható tőle: „Azt hiszem, ez még mindig összeegyeztethető a hagyományos konzervativizmussal, azt hiszem, még mindig az a párt vagyunk, amely hisz az egyénben, de ez az individuumfelfogásnak egy magasabb szintje. Ez arról szól, hogy az egyén prosperálását segítik a jó közszolgáltatások, segíti az erős család, az erős közösség, a nemzet, amely inkább tartja prioritásnak ezt az egyént, mint talán egy kívülről érkezett migránst”.

Montgomerie szerint Orbán és a Fidesz leszögezte, hogy a nemzet a fontos, és hogy a globalizáció gyakran fenyegetést jelent a nemzetre nézve. Úgy vélekedett, „nem teszik fel elég gyakran azt a kérdést, hogy miért szavaznak az emberek Borisra, Viktorra, Nigelre és Donaldra”.

Elfogadhatatlan a hízelgés

Miután a volt miniszterelnöki tanácsadó Budapesten tett kijelentései ismertté váltak, ő maga elzárkózott az újabb nyilatkozattól. Boris Johnson miniszterelnök szóvivője azonban a Financial Times szerint hangsúlyozta, hogy Montgomerie a választás után nem tért vissza a különleges tanácsadói szerepkörbe.

„Minden különleges tanácsadónak tartania kell magát egy bizonyos magatartási előíráshoz. A választás alatt valamennyien lemondanak tisztségükről, és Tim Montgomerie nem tért vissza a választások után” – fogalmazott a szóvivő.

Tapolcai választás - Fidesz-KDNP - Orbán Viktor Veszprém meg
 
Orbán Viktor egy tapolcai választási rendezvényen
2015. április 9-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Boris Johnson csapata nem zárta ki annak az eshetőségét, hogy Montgomerie ismét ellásson valamilyen tanácsadói feladatkört, ám kijelentéseit az ellenzéki Labour elítélte – írja a Financial Times.

Jon Trickett, az ellenzéki Munkáspárt árnyékkormányának kabinethivatali vezetője kijelentette: a tanácsadó szavai „megvetést érdemelnek”. Elfogadhatatlan a hízelgés az olyan kormánynak, amely antiszemita és iszlámgyűlölő retorikába süllyed, támadja a migránsokat és a menekülteket, aláássa az igazságszolgáltatás és a média függetlenségét – tette hozzá.

Doppingbotrány: újszerű és felettébb nyugtalanító

Megemlítjük még, hogy a nemzetközi média részletesen foglalkozik az ARD német közszolgálati tévécsatorna azon dokumentumfilmjének utóéletével, amelyben doppingcsalás- és korrupciós vádakat vetettek fel a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséggel, illetve annak elnökével, a most 81 éves Aján Tamással szemben, aki 2000 óta tölti be ezt a posztot.

A dpa német és az AFP francia hírügynökség beszámol arról, hogy a Dopping-ellenes Világügynökség, a WADA a dokumentumfilm nyomán vizsgálatot indított, amelyet Günter Younger német rendőrtiszt vezet.

A dokumentumfim külön említést tesz thaiföldi szálról, amely a WADA számára – ahogy a tájékoztatásban olvasható – „újszerű és felettébb nyugtalanító”, ezért azt tisztázni igyekszik.

Az ügynökség egyelőre minden további közléstől elzárkózik. Az AP amerikai hírügynökség azt jelentette Lausanne-ből, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közölte: fel fogja szólítani a német tévécsatornát, hogy ossza meg vele bizonyítékait az állítólagos csalásokkal kapcsolatban.

Reggeli gyors/Kölföldi lapszemle
2020. január 07., kedd 07.00
riporter: Kárpáti János