„Klubrádió
Reggeli gyors

Indiában is feltűnt Orbán politikája

2/01/2020 07:11

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Orbán migrációs politikája Indiában is népszerű lett, ahol a muzulmánokat nem akarják beengedni az országba.

2020. január 02. Reggeli gyors - részlet 20.01.02. Lapszemle/Csernyánszky Judit
05:25
00:00

A Svájcban élő, de magyar származású Holokauszt túlélő, a 91 éves Katharina Hardy, azaz Hardy Katalin igencsak borúlátó hazánk fényes jövőjét illetően a politikai fejlemények ismeretében – írja a Deutschlandfunk.  Míg Németország az elmúlt évtizedekben igyekezett történelmével szembenézni és helyükre rakni a dolgokat, addig Magyarországról ez nem mondható el. Hozzátette, tisztában van azzal, hogy a szélsőjobb pártok Németországban is erőre kaptak. Ám a sok probléma közül az egyik például a Deutschlandfunk szerint, amit Brüsszel is elítélt és kifogásolt az elindított 7-es cikkely vitája során, hogy Orbán Viktor maga kampányolt a holokauszt túlélő Soros György ellen.

Náci fenyegetés?

A New Hampshire-i Concord Monitor a „náci fenyegetésről” szóló cikkre reagálva a szerző szemére veti, hogy amikor az arról írt, hogy a náci Németország, a fasiszta Olaszország és Japán, mint katonai szövetséges 85 millió embert pusztított el, akkor elfelejtette megemlíteni azt az újabb fenyegetést, amit Trump elnök és barátai illetve szövetségesei jelentenek ma. John Hancock, a Concord Monitor kolumnistája Putyin orosz elnököt és Orbán Viktor kormányfőt emelte ki, akik szerinte újfasiszta rendszert építettek ki, s mint ilyenek fenyegetést jelentenek. Ő is konspirációs elméletnek tartja azt, amit Trump terjeszt, miszerint nem az oroszok, hanem az ukránok avatkoztak be a 2016-os elnökválasztásba. A cikk alapvetően az elnök elleni impeachment jogosságát taglalja, és végül arra jut, még ha nem is száműzik Trumpot az eljárás eredményeképpen a Fehér Házból, a szavazók megteszik majd a szenátorok helyett a novemberi elnökválasztáson.

Hernádi  fellebez

A két éves börtönbüntetésre ítélt MOL-vezér, Hernádi Zsolt ügyének legfrissebb fejleményeit ismerteti a Handelsblatt, s a téma nem mellesleg elég nagy ívet futott be a hétvégén a nemzetközi sajtóban, úgyhogy akár a Voice of Americát, az Amerika Hangját is megemlíthetjük. Mivelhogy Hernádi nem tartja magát bűnösnek, az ítéletet pedig jogosnak. Szóvivőjén keresztül üzent, hogy fellebbezést nyújtanak be, és közölték azt is, hogy végül úgy is ők fogják megnyerni a pert. Sérelmezték, hogy a zágrábi törvényszék figyelmen kívül hagyta a magyar bíróság felmentő ítéletét, ami szerintük sötét képet fest a horvát igazságszolgáltatásról. Legkorábban áprilisban kezdődhet a perújrafelvétel a horvát INA többségi részesedésének megszerzésekor állítólagosan felbukkant 10 millió eurós korrupciós ügyben. 2016-ban az ENSZ illetékes bizottsága által kezdeményezett választott bírói eljárása során a megvesztegetés vádját nem találták kellően megalapozottnak. Abban egyelőre nem született döntés, hogy miután a magyar hatóságok megtagadták Hernádi kiadatását, feloldják az erre vonatkozó parancsot. Mindenesetre Horvátország vette át az Unió soros elnökségét. Az érintett horvát cég szóvivője is megszólalt, aki szerint a MOL nem vesztegette meg „Horvátországot”. A cikk ismerteti, hogy nem sokkal karácsony előtt jelentette be a MOL a fiumei kikötőben tervezett 600 millió eurós befektetését. Sikeres és a térségünkben vezető cégként bemutatott MOL-ról a cikk megjegyzi, hogy a legnagyobb részvényese a magyar állam, Hernádi Zsolt pedig Orbán Viktor és a cég igazgatósági tanácsának maximális bizalmát évezi.

Indiában népszerű Orbán politikája

Tagságát tekintve a világ legnagyobb pártjának, az Indiában parlamenti többséget élvező BJP-nek a vezetője Subramanian Swamy Orbán Viktort hozta fel példának twitter üzenetében, mivelhogy ő is kerekperec kijelentette, hogy muzulmán bevándorlókat nem fogad be hazája – írja számos sajtóorgánum, például a YahooNews India vagy például a TimesNowNews. Pillanatok alatt rengeteg like-ot kapott a bejegyzés, noha voltak olyan vélemények is, hogy Indiával nem lehet párhuzamba állítani a keresztény Magyarországot. A legtöbben azonban egyetértettek: Orbán politikáját kell követnie Indiának is, amelyik most fogadja el új bevándorlási törvényét, amely az illegális muzulmánokat nem engedné be az országba.

Gyanús újságírás

A magyar származású Paul Lendvai a Der Standarban ír véleménycikket arról az új jelenségről, hogy a sajtó szabadsága most már olyan demokráciákban is fenyegetve van, mint például az Egyesült Királyság. Ami persze a hataloméhes politikusok természetéből adódik, s példát nem egy demokratikus országból is vehetünk. A független sajtó fellegvárának is tekinthető BBC-t gyakorlatilag mindkét nagy párt mérgező cinizmussal vádolta meg a nemrég lezajlott választások alkalmával, nem csoda, hogy felvetette a kormányfő a BBC független működését biztosító adó elvetését. Paul Lendvai szerint időként az újságírók is hibázhatnak a politikai elit túlzó ostorozásával, de az biztos, hogy a liberális és kozmopolita Európa mellett elkötelezett újságírók mindig gyanúsak voltak és lesznek a szélsőbal vagy szélsőjobb szemében.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.01.02. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit