„Klubrádió
Reggeli gyors

Iványi: a magyar kormány politikája nem keresztény, ahogy azt Orbán tévesen hirdeti

30/12/2019 07:13

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Soha nem lesz demokrácia Magyarországon - véli Fischer Ádám karmester. Élő közvetítés a hanukáról. Tönkretett demokrácia - magyar példán keresztül bemutatva. Iványi Gábor szerint gyűlölet-teljes az Orbán által irányított magyarországi valóság. A közösségi médiában igen népszerű fajta külföldön a komondor.
Nemzetközi lapszemlénk témái - Csernyánszky Judit jóvoltából.

2019. december 30. Reggeli gyors-részlet (2019.12.30. Nemzetközi lapszemle Csernyánszky Judittal)
05:40
00:00

Soha nem lesz demokrácia Magyarországon címmel összegzi a Der Standard Fischer Ádám sommás véleményét a vele készített interjú alapján. Majd a gondolat úgy folytatódik, hogy a feudalista beidegződésekkel soha nem fog tudni szakítani Magyarország. Ha például Orbán elveszítené a választásokat, akkor is lesz 2-3 millió ember, aki azt fogja mondani, ő bizony nem szavazott Orbánra, és egyszerűen csak átáll a másik oldalra.

Fischer Ádám
 
Fischer Ádám
 

A Bécsi Állami Operában jövőre számos alkalommal fellépő karmester írígylésre méltónak tartja, hogy legalább Bécsben nagy tiszteletben álló művészek vannak, akiket hagynak dolgozni. Magyarországon is lennének, de a politikai félreállítja őket. A demokráciát Orbánon kívül a fake news is veszélyezteti Fischer Ádám szerint, amire példáját a britektől veszi, hisz a közösségi hálón terjesztett, a tényeknek ellentmondó állítások elszabadultak. Ráadásul ha a hamis hírek, a fake news sok helyről zúdulnak az ember nyakába, akkor egy idő után képes azt igaznak elhinni. Így nyert szerinte most Boris Johnson is Corbynnal szemben. Orbánt kifejezetten értelmes embernek tartja, akinek teljesen mindegy, hogy milyen áron és milyen eszközökkel éri el a célját. Amit akar, azt el is éri, bármi áron. És ehhez még az is hozzátartozik, hogyha esetleg szocdemnek kellene lenni, mert abból tudna profitálni, akkor arra is képes lenne. Másrészről hibázott Orbán és megmérgezi a társadalmat azzal, hogy a külföldieket elűzi az országból.

 

A Jerusalem Post a világ számos országából, Tokióból, Isztambulból, Moszkvából, Bécsből élőben közvetítette minden nap a Hanukah gyertyagyújtást. Az utolsó gyertyát vasárnap Debrecenben gyújtották meg, amelyen Köves Slomó mondott beszédet, s az EMIH Magyar Zsidók Szövetsége nevében üdvözölte a Jerusalem Post kezdeményezését, s amiért köszönetét fejezte ki.

Európa kudarca, hogy nem tudta a szabadság eszméjét megvédeni Magyarországon – címmel közöl mélyreható elemzést az amerikai The Atlantic folyóirat, ami a „Tönkretett demokrácia” sorozatnak a legfrissebb darabja, s amelyben többek között a Szabad Pécs honlap működésének bemutatásán keresztül jellemzi a magyar médiahelyzetet. Azt például, hogy a papi pedofíliáról szóló oknyomozó anyaguk finanszírozáshoz számos akadályt nem tudnak megugrani. Az elemzés az Európai Unió szemére veti többek között azt, hogy a KESMA, a Közép-Európai Sajtó- és Média Alapítvány létrehozását nem tudta megtámadni arra vonatkozó jogszabály híján, de például még az így előállt monopolhelyzettel sem tudott mit kezdeni. Az Európai Bizottság ugyan már februárban foglalkozni kezdett az Alapítvánnyal, Frans Timmermans ebben élen járt, de mind a mai napig nem született meg az a döntés, hogy vajon törvénysértő-e a KESMA közvetlen kormányzati finanszírozása az uniós alapelvek szerint. Márcsak azért sem, mert Orbán és kormánya szisztematikusan tagadja azt. Az Atlantic megkeresésére sem kaptak erre vonatkozó egyértelmű választ a bizottságtól. Elmarasztalja az Uniót azért is, mert pénzügyi segítséget sem nyújtott a független magyar sajtóorgánumoknak.

Hiába állítja azt Orbán Viktor, hogy keresztény kormányzást visz, egykori szövetségese, Iványi Gábor szerint gyűlölet-teljes rezsim az övé – jellemzi a magyar valóságot az Evangéliumi Testvérközösség vezetőjének szemüvegén keresztül a brit The Guardian. Végigvezetve azt, hogyan épült, majd hogyan épült le a kapcsolatuk 2011 óta fokozatosan, s lett az állam üldözött egyháza. Iványi Gábor decemberi írására azért hívja fel a figyelmet a lap, mert benne gyakorlatilag ellenállásra szólít fel. A keresztény szabadság üres szlogen, mert közben szisztematikusan rombolja le a demokráciát és a jogállamot, miközben arrogáns politizálásával Orbán lebontja a társadalom szövetét is. Úgy látja, ugyan van különbség az 30-as évek Magyarországa és a mostani között, de egyre kevesebb, mert világosan körvonalazódik, Orbán az európai jobboldal karizmatikus vezetője akar lenni. De felteszi a kérdést Iványi: vajon keresztény országnak mondható-e az, ahol az alkotmányba beírják, hogy a hajléktalanokat büntetni kell, ahol a hontalan menekülteknek a legelemibb ellátást sem biztosítják, ahol nincs sajtószabadság, független igazságszolgáltatás és tanszabadság sem. Iványi szerint ha az egyházvezetők összefogtak volna, nem merte volna Orbán megtenni mindazt, ami idáig juttatta hazánkat. A cikk megszólaltja a néhai Faludy György unokáját, Alexander lelkészt is, aki London és Budapest között ingázik, s aki csalódottságának adott hangot Orbán kereszténypolitikájáról, ami egykoron az állami támogatás biztosításával jó startot vett.

 
Iványi Gábor
 
 

Több médium – péládul a brit Metro újság is bemutatja Hangát, a magyar komondort, aki éppen nem magyar gazdival büszkélkedhet, hanem litvánnal, mindenesetre a közösségi hálón az egyik legnépszerűbb kutya 35 ezer rajongót maga mögött tudva. Hangát persze a szokásos módon jellemzik: olyan, mint egy felmosórongy.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a cikk elején található lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors/Nemzetközi lapszemle
2019. december 30., hétfő 07.00