„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Kéri László: A Fidesznek lefőtt a kávé

23/12/2019 19:53

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Kéri László politológus szerint akár részt vesz Orbán Viktor a kampányban, akár nem, sebezhetővé vált a Fidesz-rendszer. A fiatalok eltávolodása minden olyan pártot fenyeget, amely csak a lojalitásra épít. Szerinte a magyar politikai élet 25-30 évente újul meg, ilyen utoljára a Fidesznél történt és már eltelt ez az idő.

2019. december 23. Megbeszéljük / részlet, Kéri László (19.12.23.)
18:56
00:00

Arról kérdeztük Kéri László politológust, hogy a 24.hu értesülései szerint Orbán Viktor elégedetlen a Fidesz választókerületi elnökeinek egy részével, és a 2022-es országgyűlési választásra akár 15-20 embert is lecserélhet. Szóba kerültek gyengén teljesítő budapesti kerületek, mint Óbuda, Angyalföld vagy Újbuda, de például Heves megye is, ahol az önkormányzati választáson Egerben, Gyöngyösön és Hatvanban is veszített a kormánypárt. Azt is felvetettük, hogy Répás József, a kiskunlacházi fideszes polgármester azt mondta, a politikusok hitele a béka feneke alatt van, és szerinte új szövetségest is kellhet „nevelniük” 2022-re. Eszerint ő sem számol komolyan a KDNP-vel.

Van-e cserelehetősége Orbánnak? Kéri László szerint a politikában sose lehet olyan reménytelen a helyzet, hogy ne jelentkezzenek új emberek önbizalommal telve. Egy évtized hosszú idő még a Fidesznek is, és ez az időszak felemésztette azt a derékhadat, amellyel 2006-tól 2010-ig megvívták a harcaikat a töretlen uralomért. A hatalom korrumpál, nevezzük ezt „Simonka-szindrómának” – mondta. Emellett hozzátette, nagyon feltűnő volt, hogy Orbán Viktor kivonta magát az önkormány választási kampányból.

Kilenc választást Orbánra építve tudtak megoldani, és talán tesztelte a többieket, mire mennek nélküle, megnézte a szervezet gyenge pontjait. Azonban azon a kevés helyen, ahol részt vett a kampányban (Gödöllő, Eger, Miskolc), látványosan elbuktak. Tehát az derült ki, hogy akár részt vesz a kampányban Orbán Viktor, akár nem, sebezhetővé vált a Fidesz-rendszer. Kéri László érthetőnek tartja, hogy ha rávetítik a 106 választókörzetre az októberi eredményeket, akkor látják, hogy ezek egyharmadában nincsenek olyan figurák, akik megbízhatóan szállítják a 45-50 százalékos biztos győzelmet.

Minden olyan politikai szervezetet fenyeget, hogy elpártolnak a fiatalok, amely kritikátlanul csak a lojalitásra épít. Kéri Lászlót a Fidelitas legutóbbi konferenciája (amelyen fiatalok ültek a nézőtéren, de nem nagyon szólaltak fel) a '80-as évekbeli MSZMP-kongresszusokra emlékeztette, ahol „csupa prosztatagyulladásos ember beszélt az ország jövőjéről”. A hosszú távú adatokat elnézve nem volt meglepő a Fidesz visszaesése a fiataloknál, amelyet az előzött meg, hogy a szocialisták teljesen elvesztették támogatásukat a 30 alattiaknál.

Egy történészt idézve arról beszélt, hogy a magyar politikai élet a reformkor óta mindig 25-30 évente újul meg. A három legnagyobb közjogi tisztviselő, Orbán, Kövér László és Áder János, valamint Kósa Lajos, Deutsch Tamás, „a napkeleti bölcsek”, is a '80-as évek végén kerültek be a politikába. Nevetségesen próbálnak újítani Kéri László szerint, kényszeres a fiatalítás, „sikoltva” mutatják fel a Kossuth tér környékén elkapható fiatalokat a grabancuknál fogva, hogy lám, vannak ám nekünk ilyenjeink!

Műsorvezetőnk, Szénási Sándor felvetette, hogy az első generációs bejelentkezés megtörtént Lázár részéről, de ezek szerint túl korán. Kéri László megdöbbent Lázár akkori nyilatkozatain, mert, mint mondta, „az ilyeneket szokták elsőnek kinyírni”, Rogán Antalt is „házi őrizetbe” rakták, V. kerületi polgármester lett, hogy szem előtt legyen. Az igazán okos politikus nem jelenti be nyilvánosan az utódlási igényét, hanem amikor már mindenki kiesett mellőle, az általa félretoltakon átlépve „ha már a nép engem akar”, vállalja a feladatot.

Visszatértünk arra, hogy Répás József kiskunlacházi fideszes polgármester szerint új szövetséges kell, Kéri szerint ez lehet a „magát többszörösen lejáratott” LMP és lehet a Jobbik elleni támadások után legyártott Mi hazánk is pár százalékkal, a KDNP pedig „kis nullából lett nagy nulla”. Szerinte ez inkább a Momentumnak szóló kacérkodás, hogy növekedjetek, és lehet még belőletek koalíciós partner – mert mindegyik milyen jól járt, ugye a Független Kisgazdapárt és az MDF bukását is lehetne említeni, jegyezte meg ironikusan.

Kéri László azt mondta: a Fidesznek szembe kell néznie azzal, hogy „lefőtt a kávé, ennyi volt”. Szerinte Pálinkás József volt akadémiai elnök, Magyar Hang, a Válasz Online körül megjelenik egy olyan konzervatív, jobboldali értelmiségi kör, amely látja, hogy a Fidesz zsákutcába rohan. Ha a Fidesz kimúlna, akkor se múlna ki a jobboldali, konzervatív politizálás – tette hozzá. Azt is mondta, a magyar pártoknak 30 éve nincs elegendő bázisuk ahhoz, hogy megvédje az oligarchák kitermelődésének veszélyétől. Orbán az első, aki élvezi ezt, amit mások szégyelltek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: 168 Óra

Megbeszéljük...
2019. december 23., hétfő 16:00
Műsorvezető: Szénási Sándor