„Klubrádió
A lényeg

Sokkolta a magyar doppingellenőröket a róluk szóló német riport

6/01/2020 15:01

| Szerző: Klubrádió

Kikéri magának a Magyar Antidopping Csoport vezetője, Tiszeker Ágnes, hogy a német ARD televízió azt sugallja, kollégái lefizethetők. A magyar doppingellenőrök egyelőre nem perelnek, de állnak elébe egy külső vizsgálatnak.

2020. január 06. A lényeg/Interjú, Tiszeker Ágnes (20.01.06.)
01:27
00:00
Felháborítónak tartja az ARD vasárnap sugárzott oknyomozó riportját a Magyar Antidopping Csoport vezetője,Tiszeker Ágnes. Szerinte a német közszolgálati televízió dokumentumfilmjében több tévedés is elhangzik a magyar doppingellenőrök munkájával kapcsolatban, és hiába nyilatkoztak többször is a csatornának, abból semmi sem jelent meg a riportban.

A magyar Aján Tamás vezette Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) doppingellenőrzési teszt-programját vizsgáló oknyomozó anyag Tiszeker Ágnes szerint ugyan nem bizonyítja, de azt sugallja, hogy a magyar doppingellenőröket lefizették. Ezt, mint mondta, a Magyar Antidopping Csoport vezetője, kikéri magának.

Tiszeker még nem tudta megmondani, hogy perelnek-e, mert, mint mondta, az első sokkon próbálják túltenni magukat. Azt viszont közölte, nyitottak arra, hogy egy vizsgálóbizottság ellenőrizze az eddigi tevékenységüket. A Klubrádió kérdésére azt is mondta, folyamatosan vizsgálják az ellenőreiket, akik párban dolgoznak, és egymást is figyelik, szerinte ha valaki így csalna, az perceken belül kiderülne.

Az ARD riportja szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségben 5,5 millió dollárnak veszett nyoma. A riport mellékszállaként merül fel az, hogy az Aján vezette IWF legszívesebben a magyar doppingellenőrökkel dolgozott együtt. Ezekről a magyar ellenőrökről állította a riport egyik megszólalója, aki az ARD szerint a moldáv súlyemelők csapatorvosa, hogy lefizethetők.

Az ARD riportja szerint legalább 5,5 millió dollárral nem tud elszámolni a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség. Az Index beszámolója szerint ez okirat-hamisítás, hűtlen kezelés és sikkasztás gyanúját veti fel, mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) származott a pénz. A NOB azzal hárította felelősségét az ügyben, hogy nem tudtak beavatkozni a súlyemelő-szövetség belügyeibe.

Címlapi kép: Pixabay

A lényeg/Interjú Tiszeker Ágnessel
2020. január 06., hétfő 12.00