„Klubrádió
Hosszabbítás

Doppingügy: napról napra él az eltiltott világbajnok

27/07/2019 09:12

| Szerző: Klubrádió

Az anabolikus szteroid miatt négy évre eltiltott világbajnok kajakosnő, Takács Tamara szerint belekeverhették egy táplálékkiegészítőbe a tiltott szert. Továbbra is állítja, hogy nem doppingolt, ezt hazugságvizsgálattal is bizonyítaná.

2019. július 22. Hosszabbítás (2019. július 22., hétfő 21:00)
53:46
00:00
Műsorvezetők: Rév Dániel, Farkasvölgyi Gábor

Két hete került nyilvánosságra, hogy fennakadt a doppingvizsgálaton Takács Tamara világ- és Európa-bajnok kajakos. A 22 éves sportolónő négyéves eltiltást kapott; őt kérdeztük a Hosszabbításban.

Takács Tamara nem mondaná, hogy jól van, napról napra él, nem igazán tudja, mit kezdjen magával. Úgy fogalmazott: nem élt tiltott szerrel, hanem megtalálták a mintájában. Még mindig állítja, hogy nem doppingolt, és ezt szerinte bizonyítja a hazugságvizsgálat és az, hogy megtalálták a táplálékkiegészítőjében azt a bizonyos sztanozololt, ami elég valószínű, hogy nem a gyártó hibája volt, hanem „valószínű, hogy valaki beletette”.

Eléggé magára maradt, minden keretből kirakták, haza kellett utaznia az edzőtáborból, a szövetség „kizárja mindenből”. Azért van, aki keresi, például aki tudja, hogy milyen ez; ilyen Dombvári Bence kajakos, aki szintén azt állította, hogy belekeverte valaki a táplálékkiegészítőjébe a tiltott szert, és ő is hazugságvizsgálatnak vetette alá magát. Egyébként Dombvári esete miatt nem volt szigorítás a válogatott edzőtáborokban, ahol Takács Tamara szerint nincsenek is nagy barátságok, inkább furkálódás, ő például örült, hogy egy kisebb csapatba került.

A több olimpiai bajnokot kinevelő Fábiánné Rozsnyói Katalinnal egyedüliként dolgozott egy ideig, de aztán újra csapatban szeretett volna edzeni. Nem volt könnyű az elválás, akadtak konfliktusaik. Fábiánné azt nyilatkozta, hogy NDK-s sportolónőkre emlékezteti őt Takács Tamara, aki nem is értette, volt edzőjének mi köze van az ügyhöz, „szerinte csak unatkozik otthon”.  Takács egyébként azt is furcsállja, hogy Fábiánné két nappal előbb tudta, hogy mivel bukott meg, mint ő maga. Nem tudja, miért nyilatkozott ilyen „meggondolatlan dolgokat” az edző.

Elmondta: B-mintája egy hónappal az A-minta után lett pozitív, de ezt a szert hat hónapig ki lehet mutatni. Évi hat-hét doppingellenőrzés van, tehát ezzel „csak megbukni lehet”. Nagyon kis mennyiséget találtak, ami szerinte mutatja, hogy egyszer, maximum kétszer került a szervezetébe, így viszont nem lehetett teljesítményfokozó hatása. (Egyébként a sprinter Ben Johnson volt a leghíresebb, akit ezzel megfogtak az 1988-as szöuli olimpia után, így elavult szernek számít a sztanozolol. Dombvári Bence edzője szerint nincs is értelme egy kajakosnak ezt a szert szedni, mert kifejezetten izomépítésre való és így több izmot kellene cipelnie a hajóban.)

Takács Tamara úgy véli, nem vették figyelembe a bizonyítékait, a poligráfos vizsgálatot és azt, hogy kimutatták a táplálékkiegészítőjében a szert. Ügyvédjével fellebbeztek a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál. Őszre lesz eredmény; szerinte nem mentik fel, „olyat még sose csináltak”, de reméli a csökkentést, két év után már tértek vissza emberek. A hazugságvizsgálatnál két és fél órán keresztül ült egy székben, mindenhova kötöttek érzékelőket, és konkrétan mindenre rákérdeztek, hogy szedett-e valaha doppingszert, kapott-e valakitől, volt-e a kezében ilyen.

Az adást a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Hosszabbítás
2019. július 22., hétfő 21:00
Műsorvezető: Rév Dániel, Farkasvölgyi Gábor