„Klubrádió
Hosszabbítás

Eddig mindig elporladtak, mint a múmia

23/06/2019 16:48

| Szerző: Klubrádió

A Toronto Raptorsnak rossz volt a karmája a kanadai csapatot amerikaiként amúgy imádó DeMar DeRozannel. A mentalitást kellett megváltoztatni a bajnoki címhez – véli Tőrös Balázs kosárlabda-szakkommentátor.

2019. június 17. Hosszabbítás (2019. június 17., hétfő 21:00)
51:38
00:00
Műsorvezetők: Rév Dániel, Farkasvölgyi Gábor

A Toronto Raptors története első NBA-bajnoki címét nyerte, egyébként az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban sem fordult eddig elő, hogy kanadai csapat győzzön. Tőrös Balázs, a Sport Tv szakkommentátora szerint ezért elsősorban Masai Ujirit, a general managert (általános igazgatót) illeti a dicséret, aki a tavalyi nagyszerű szezon után elküldte az év edzőjét, Dwane Casey-t, és elcserélte a két közönségkedvencet, a csapat első számú pontszerzőjét, DeMar DeRozant (aki nagyon szívesen maradt volna), és Jonas Valanciunast, a litván centert.

A helyükre hozott játékosok közül elsősorban Kawhi Leonardot kell kiemelni, aki bajnok volt már a San Antonio Spursszel is, és az NBA egyik legjobbjává nőtte ki magát mind támadásban, mind védekezésben. Tőrös Balázs szerint az angol foci Premier League-et idéző módon pihentették Leonardöt a szezonban, amikor back-to-back (azaz két nap egymás után) játszott a csapat, akkor a második este nem lépett pályára. Ezzel kihagyott ugyan vagy húsz meccset és minden esélye elszállt az MVP- (legértékesebb játékos) címre, de a kiscsatár az az ember, aki az ilyesmit letojja. Ugyanakkor a rájátszásra lényegesen pihentebb volt, mint a többiek.

 
Kawhi Leonard
 
 

Érkezett Marc Gasol, egy nagyon rutinos, spanyol center, aki támadásban talán nem túl látványos játékos, de védekezésben nagyon kell, amit tud, Danny Green, szintén a Leonard-üzlettel, és másfél évvel korábba Serge Ibaka, ugyancsak nagyszerű védőjátékos. Tehát lényegében a csarnokot és Kyle Lowry irányítót leszámítva mindenkit lecserélt a Raptors – mondja Tőrös Balázs –, mert DeRozannel egyszerűen rossz volt a karmája a csapatnak, hiába futottak kiváló alapszakaszokat, a rájátszásra mindig „elporladtak, mint a múmia”.

A műsorban beszéltek a hazai pálya „előnytelenségéről” is, vagyis arról, hogy ilyen talán NBA-döntőben még nem is volt, hiszen hat meccsből ötször idegenbeli győzelem született. Ezzel egyébként az alapszakaszban megszerzett előnyt is kidobhatta a kukába a vesztes fél, a Golden State Warriors, amelynek nem sikerült tripláznia.

Tőrös Balázs számára nagyon beárnyékolta a döntőt, hogy a Warriors „szupercsapatának” két sztárja, Kevin Durant és Klay Thompson is súlyosan megsérült, előbbinek elszakadt az Achillese, utóbbinak a térdszalagja: valószínűleg a jövő szezonban se nagyon látjuk őket a pályán. Durant egyébként eddig „vasember” volt, az elmúlt öt idényben 106 rájátszásbeli meccse van, tehát egy és egy negyed alapszakasznyit tett rá arra az amúgy is kiemelkedő teljesítményre, hogy eddig alig hiányzott csapatából.

Komoly veszélybe kerülhet a Warriors csapata, hiszen a két sérült sztár egyébként szabadügynökké is vált, tehát eligazolhatna a nyáron. A San Francisco-iak a pályán így se, úgy se látják őket leghamarabb április, vagy a rájátszás előtt, de pénzt se igazán tudnak megtakarítani az esetleges elcserélésükkel, hiszen Stephen Curry, Draymond Green és a többiek fizetése már így is nagyon magas.

A nyári holtidény legnagyobb érdekessége pedig az lesz a szakkommentátor szerint, hogy marad-e Kawhi Leonard, és ha nem, akkor hova igazol. Ugyanis neki is az a célja, ami LeBron Jamesnek most a Los Angeles Lakersnél, hogy három csapatot is bajnoki címre vezessen kulcsemberként.

A nagydöntő tíz legszebb játéka:

Egy jelenet a Múmia című 1999-es filmből:

Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Hosszabbítás
2019. június 17., hétfő 21:00
Műsorvezetők: Rév Dániel, Farkasvölgyi Gábor