„Klubrádió
Reggeli gyors

Miki Manó és a kosárlabdázó dinoszauruszok

1/06/2019 11:03

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

A Jurassic Park huszonöt évvel ezelőtti sikere után ismét dinoszauruszreneszánsz néz ki Amerikában – őshüllők, kosarasok és 100 Folk Celsius a Klubrádió rendhagyó sportriportjában.

2019. május 31. Reggeli gyors-részlet/M. Dénes Tamás sportösszefoglalója (2019.05.31.)
06:26
00:00
Azokról a torontói raptorokról szólt a Klubrádió pénteki sportösszefoglalója, akik a világ legerősebb kosárlabda-bajnoksága, az NBA döntőjének első meccsén 118-109-re győztek a bajnoki címvédő kaliforniai Golden State Warriors (GSW) ellen magyar idő szerint péntek hajnalban. A riport kísérőzenéjét az Amerikához és szegről-végről a raptorokhoz is kötődő magyar 100 Folk Celsius szolgáltatta Miki Manó és a dinoszauruszok című dalával.

Miért is különleges a kanadai kosárlabdacsapat, a Toronto Raptors remeklése? Talán emlékeznek még a 90-es évek elejére, amikor kitört a dinoszaurusz mánia Magyarországon, de nemcsak itt, szerte a világon. Ennek oka Steven Spielberg Jurassic Park című filmje volt 1993-ban, amitől fogva mindenki tudta, mik azok a raptorok, illetve velociraptorok, vagy éppen a Tyrannosaurus Rex.


Ekkoriban, 1995-ben alakult meg Kanadában az első profi kosárlabdacsapat, amely az NBA-ben, azaz a világ legerősebbjének számító észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban szerepelhetett. Az őshüllőről elnevezett torontói társaságon kívül az NBA-ben csak egyesült államokbeli csapatok játszanak. Régen volt ez másképp is, például a Vancouver Grizzlies is kakkuktojásnak számított, aztán a kanadai medvék délre költöztek, egészen Memphisig mentek, és ennek megfelelően a nevüket is megváltoztatták.

A raptorok azonban maradtak északon, Torontóban, és amit a derék kanadaiak soha nem gondoltak volna, messze a város legnépszerűbb sportcsapatává nőtték ki magukat. Pedig eleinte csak a pofozógép szerepét töltötték be az NBA-ben, a rájátszásba hosszú évekig nem jutottak be, és az amerikai játékosoknak eszükbe nem jutott volna hozzájuk igazolni. Szóval, senki nem gondolta volna, hogy egyszer tétmeccsen verik a GSW-t.

 
Kawhi Leonard Forrás: Wikipedia
 

A városban van még világhírű jégkorongcsapat, a Toronto Maple Leafs, de ők ötven éve voltak utoljára bajnokok. Hasonlóan keveset produkál a metropolisz baseballcsapata, és bár a foci fejlődik, azért az NBA mégiscsak az NBA, ezért aztán a torontói bárokban, kávézókban, szórakozóhelyeken a Raptors a fő téma, és nem az előbb említett egyéb csapatok.

És vajon mi vagy ki áll a siker hátterében? Nos, két név, egy teljesen ismeretlen sportigazgató, Masai Ujiri, aki egy éve mindent felforgatott a Torontónál, elbocsátotta az akkori edzőt, és újat hozott Nagy-Britanniából, majd elcserélte a csapat messze legjobb pontszerzőjét, DeMar DeRozant Kawhi Leonardra, aki sérülten érkezett a San Antonio Spurstől. A tranzakció annyira nem tetszett a csapat vezéregyéniségének, Kyle Lowrynak, hogy nem is beszélt hetekig a sportigazgatóval, de aztán, amikor a 27 éves Leonard elkezdett játszani, rájöttek, most végre olyan játékos érkezett Torontóba, akit az ellenfelek nem tudnak feltartóztatni.

Kawhi Leonard messze a legjobb pontdobó és neki a legjobb a lepattanó átlaga rájátszásban. Leonard akkor játszik jól, amikor kell, az utolsó másodperces kosarai pedig aranyat érhetnek a Torontónak. Hiába voltak a túloldalon olyan sztárok, mint Stephen Curry, Klay Thompson, Draymond Green vagy DeMarcus Cousins a GWS-nél, a raptoroknak van egy Kawhi Leonardjuk, aki rendszeresen 20 pont felett dob, a kaliforniaiak elleni meccsen például 23-at szerzett, és rajta kívül is mindig van valaki, aki repíti a csapatot. A kongói Serge Ibaka, a spanyol Marc Gasol vagy a kameruni Pascal Siakam, aki a döntő első meccsének legjobbja volt 32 ponttal.

Szóval, a péntek hajnali első NBA-döntőt, amit nem az Egyesült Államokban játszották, simán nyerték a raptorok, és ha megnyerik a bajnokságot is, akkor a Jurassic Park után ismét dinoszauruszreneszánsz lesz Amerikában.

M. Dénes Tamás zenés sportösszefoglalójának hangfelvételét, további részletekkel a cikk elején kattinthatja!

Reggeli gyors/Reggeli sport
2019. május 31., péntek 09.00h
szerkesztő-riporter: M. Dénes Tamás