„Klubrádió
Reggeli gyors

Rendszerszerű a dopping Oroszországban

10/12/2019 12:38

| Szerző: Klubrádió

Olimpián, világbajnokságon 4 évig nem vehet részt orosz sportoló, legalábbis orosz színekben nem. Ez figyelmeztetés más országoknak is?

2019. december 10. Reggeli gyors - részlet 19.12.10. Tiszeker Ágnes
08:42
00:00

Még mindig kísértenek a régi árnyak doppingügyben, pedig leváltották a sportminiszert és számos sportvezetőt Oroszországban. 2015-ben robbant a bomba, amikor egy moszkvai laboratórium 3000 mintáját kérték be és ellenőrizték újra a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség munkatársai, és találtak köztük pozitívakat. Aztán jött Szocsi, ahol az olimpián tényleg csodákat láttak az ellenőrök. Úgy megépített labort, hogy lássák, mikor érkeznek a megfigyelők, furcsa rejtett kamerákat, amelyekről lehetett tudni, hogy hol vannak, és így tovább. A 3. hullámban a nemzetközi ügynökség szintén a moszkvai nagy laboratóriumot vizsgálta, immár nem mintákat kért, hanem adatokat, ugyanis ezeket 10 évig őrizni kell. Az oroszok ismét lebuktak.

A szankció az, hogy orosz színekben 4 évig nem versenyezhetnek olimpián -mindjárt itt van Tokió- és világbajnokságon, legfeljebb a NOB zászlaja alatt, ha egyéni elbírálás szerint az a konkrét sportoló nem érintett doppingügyben. Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport elnöke a Reggeli gyorsban elmondta, a nemzetközi ügynökségnek, a WADA-nak nincs más eszköze, mint az eltiltás. Hogy miért az oroszoknál fordul elő ilyen tömeges doppingolás, csalás, az adatok manipulálása? Nem csak náluk – válaszolta az elnök. Az Egyesült Államokban, Kínában is doppingolnak, sőt ebben az évben Magyarországon is szokatlanul sok pozitív mintát találtak. Talán azért hallani legtöbbször orosz példákat, mert ott tényleg rendszerszerűen, intézményesen csinálják.

Orosz szakemberek is belátják, hogy valamilyen büntetésre szükség volt. „Minden siralmasan, de a várakozásoknak megfelelően ért véget.” - nyilatkozta az ottani doppingellenes szervezet második embere. Medvegyev miniszterelnök azonban azt kéri, gondolják át a fellebbezés lehetőségét. Erre három hetük van. Tiszeker Ágnes véleménye szerint nem valószínű, hogy a nemzetközi ügynökség megváltoztatja a döntését.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.12.10. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes