„Klubrádió
Reggeli gyors

"Orbán becsmérelte az Európai Néppártot"

10/01/2020 08:41

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Bejárta a világsajtót Orbán Viktor tegnapi sajtótájékoztatója. A német és az osztrák hírügynökség is azzal foglalkozik, hogy a miniszterelnök feltételeket szabad az Európai Néppártban maradáshoz, az AFP szerint pedig becsmérelte a jobboldali pártszövetséget. A hírügynökségek hozzáteszik, hogy még semmi sem dőlt el a Fidesz kilépésének ügyében. Kárpáti János lapszemléje.

2020. január 10. Reggeli gyors / részlet, Kárpáti János lapszemléje (20.01.10.)
04:48
00:00

A Fidesz és a Néppárt

A dpa német hírügynökség – amelynek a tudósítását számos lap átvette, köztük például a Frankfurter Rundschau is - azt emeli ki Orbán Viktor tegnapi sajtótájékoztatójából, hogy a magyar miniszterelnök feltételekhez köti a Fidesz bennmaradását az Európai Néppártban. Orbán szerint a pártcsaládnak irányt kell változtatnia. A hírügynökség felhívja a figyelmet arra, hogy az Európai Néppárt hamarosan el kívánja dönteni, akarja-e soraiban látni a magyar kormánypártot. A Fidesz tagsági jogai tavaly márciusban történt felfüggesztésének indokai közül a dpa két dolgot említ: a Jean-Claude Juncker akkori európai bizottsági elnök személye elleni kampányt, valamint a CEU elűzését. A magyar kormányfő a német hírügynökség megfogalmazása szerint most meg akarja forgatni a nyársat, és ő fogalmaz meg feltételeket a bennmaradásra, mondván, a Néppárt balra, liberális, centrista irányba mozdult. Orbán éles hangvételéből a dpa arra következtet, hogy Magyarország erős embere kiléptetheti pártját a jobbközép európai pártcsaládból, mielőtt a Néppárt esetleg kizárná.

Az APA osztrák hírügynökség azt is kiemeli az Orbán által a Néppárt címére megfogalmazott kritikából, hogy annak - a szerinte helytelen irányválasztáson túl - egyre csökken a befolyása.

Az AFP úgy fogalmaz, hogy a miniszterelnök a sajtóértekezleten becsmérelte az Európai Néppártot. A francia hírügynökség megemlíti azokat a találgatásokat, miszerint a Fidesz, ha távozik a Néppártból, az Európai Parlamentben abba a frakcióba ülhet át, amelyben a lengyel ultrakonzervatív Jog és Igazságosság párt képviselői ülnek.

 
Szakad a néppárt?
 


A hírügynökségek mindazonáltal megjegyzik azt is: még semmi sincs lefutva, hiszen Orbán, mint mondta, előbb konzultálni akar Angela Merkel német és Sebastian Kurz osztrák kancellárral, valamint Donald Tuskkal, az Európai Néppárt elnökével.

A Politico című amerikai portál európai kiadása felhívja a figyelmet Orbán azon kijelentésére, miszerint abban az esetben, ha a Fidesz nem tudja belülről elérni azt, hogy a Néppárt irányt váltson, akkor Európának szüksége lesz egy új, kereszténydemokrata kezdeményezésre, mert jobboldali ellensúlyt kell képezni Emmanuel Macron francia köztársasági elnök üstökösszerűen feltűnt mozgalmával szemben.

Boris Johnson dicsérete

A londoni Reuters azt emeli ki a sajtóértekezletről szóló tudósításában, hogy Orbán Viktor „Európa egyik legbátrabb politikusának” nevezte Boris Johnson brit kormányfőt. A cikket átvette egyebek közt a New York Times.

 
Boris Johnson (flickr.com)
 
 


A Financial Times című brit lap budapesti beszámolója arra helyezi a hangsúlyt, hogy a magyar kormányfő stratégiai fontosságúnak nyilvánította a meddőségi klinikákat, a népszaporulat növelésének céljából. A cikk emlékeztet arra, hogy amióta 2015-ben a szíriai háború elől menekülők százezrei árasztották el Európát, Orbán rátért a bevándorlásellenes retorikára, és prioritássá tette a romló születési arányszám javítását. A Financial Times olyan számokat említ, hogy egyes előrejelzések szerint Magyarország lakossága a jelenlegi 9,8 millióról 2050-re 8,3 millióra csökkenhet, az OECD becslése pedig arról szól, hogy 2008 és 2018 között mintegy egymillióan vándorolhattak ki az országból, ami munkaerőhiányhoz vezetett. Az ENSZ statisztikái szerint Közép-Európa a világ egyik leggyorsabban elnéptelenedő vidéke – írja a londoni lap az Orbán-sajtóértekezletről szóló beszámolóhoz fűzött demográfiai kitekintésében.

Szokatlanul nyugodt hang?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című, tekintélyes német konzervatív lap nem a Fidesz nemzetközi beágyazottságával, vagy a migrációval kapcsolatos témákat állította tudósítása középpontjába, hanem azt, hogy Orbán „szokatlanul nyugodt hangon szólt a belpolitikai kérdésekről. Stephan Löwenstein tudósító írásának a címe is – igaz, kérdőjellel – azt veti fel, hogy a kormányfő búcsút inthet a harci üzemmódnak. Mint a beszámolóban olvasható, feszült volt a várakozás, miként reagál Orbán az önkormányzati választásokon elszenvedett kudarcokra, de a kormányfő üzenete nagyjában-egészében az volt, hogy megértették, a történteket nem lehet kizárólag a szexvideóbotránynak tulajdonítani.

Végezetül, nagyon röviden: a kínai Hszinhua hírügynökség beszámolójának az élén az áll, hogy a magyar miniszterelnök méltatta a keleti nyitás politikáját.

Kárpáti János lapszemléjét a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Flickr.com

Reggeli gyors
2020. január 10., péntek 07.00