„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán menni fog – a Fidesz néppárti kilépését jósolják

9/01/2020 09:34

| Szerző: Csenyánszky Judit/Klubrádió

Egységben az erő – nem véletlenül posztol ilyen szöveget a magyar miniszterelnök, aki ez esetben nem az Európai Néppárt egységére gondol – erről ír az Euractiv. A Jerusalem Post pedig arról, hogy Weisz Árpádról készült falfestmény kerül a Chelsea-stadionra a holokauszt emléknapján. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

2020. január 09. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Csernyánszky Judit (20.01.09.)
05:12
00:00

Nem tetszik Donald Trump új bevándorlás-ellenes politikája a világnak, legalábbis ezt mutatja egy 33 országban végzett felmérés, amelyben a megkérdezettek többsége nyilatkozott negatívan az amerikai elnök szigorításairól – írja a Newsweek. A Pew Research Center erős elégedetlenséget mért Ázsiában, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában valamint Latin Amerikában, amelyek migráció tekintetében úgynevezett kibocsátó térségeknek számítanak. Vizsgálódtak Európában is, és a többség – 51 százalék, még ezen a földrészen is azt mondta, nem helyeseli Trump bevándorlás ellenes lépéseit.

Azt is kiemeli azonban a Pew Research Center, hogy a közép-kelet-európai országokban épp fordított a helyzet: Magyarországon és Lengyelországban érte le Trump migrációs politikája a legnagyobb, több mint 50 százalékos támogatottságot. Magyarországon 54 százaléknak tetszik az amerikai elnök hozzáállása, és ennél is magasabb, rekordértéket mértek Izraelben, ahol 58 százalék támogatja Trump migrációs politikáját.

Jellemzően azon országok lakói, amelyek különösen népszerűek a letelepedni akarók között, nem tetszésüket fejezik ki Trump szabályozásával kapcsolatban, hisz ezzel csak az ő helyzetüket nehezíti az amerikai elnök. Ideológiai megközelítésben pedig a képlet: a jobboldali kormányok igent, a baloldaliak általában nemet mondtak Trump új törvényére.

Weisz Árpád képe a Chelsea falán

A Roman Abramovics orosz üzletember tulajdonában lévő Chelsea csapata felkérte a brit születésű, de Izraelben élő utcai falfestő művészt, Solomon Souzát, hogy a holokauszt-emléknap alkalmából a Stamford Bridge stadion falára olyan sportolók képét fesse meg, akik zsidó származásúak voltak, illetve hadifoglyokként náci lágerbe kerültek – írja a Jerusalem Post.

A január 27-ére készülő képek a stadion nyugati szárnyának falát fogják díszíteni a „Mondj nemet az antiszemtizimusra!” című kampány keretében. Bruce Buck, a Chelsea klub elnöke úgy fogalmazott: ahogy halványodik az idő haladtával a második világháború emléke, annál inkább emlékeznünk és emlékeztetnünk kell az akkor történt borzalmakra, hogy azok soha nem merüljenek feledésbe. Abban bízunk, hogy a jövő nemzedékének ezzel meg tudjuk üzenni: az antiszemitizmus, a diszkrimináció és a rasszizmus elleni harcot soha és sehol nem szabad feladni.

Weisz Árpád
 
Weisz Árpád
 
A kép forrása: Wikipedia
 

A 12x7 méteres falfestményen Julius Hirsch német, Ron Jones brit és Weisz Árpád magyar futballisták lesznek láthatók. Weisz Árpád a Törekvés SE kiváló hátvédje volt, hatszoros válogatott labdarúgó, de leginkább úgy ismerik, mint az edzők fejedelme. Noha a fasiszta Olaszországban szerzett magának hírnevet, mint a világ egyik legtehetségesebb edzője, de menekülnie kellett. Hollandiában elfogták és Auschwitzba hurcolták feleségével és két gyermekével együtt, ahol 1944-ben halt meg – a haláltáborból senki nem tért vissza a Weisz családból.

A Fidesz kilépését jósolják

Hamarosan kiléphet az Európai Néppártból a Fidesz – erősíti meg az Euractiv azokat a találgatásokat, amelyek Orbán Viktornak a lengyel kormányfővel, Mateusz Morawieckivel és az Élet és Igazságosság pártjának elnökével Jarosław Kaczyńskival tartott szerdai találkozója után röppentek fel, miután a magyar kormányfő „Egységben az erő” mondatot posztolt a Facebookon a találkozó üzeneteként.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselőt is idézik ennek kapcsán, aki közölte, a Fidesz sorsáról maga a párt dönt, és nem mások. Ugyan a 2019-es uniós parlamenti választásokon nem jött be Orbán számítása, sőt belement EPP-tagságának a felfüggesztésébe is. Azonban a britek távozásával új helyzet áll elő, amelyben a lengyelekkel és esetleg a többi visegrádi országgal is szót értve, közösen átstrukturálhatják az Uniót. Kezdve azzal, hogy a Fidesz csatlakozhat az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához, ahol hamarosan a lengyelek veszik át a vezető szerepet.

A Fidesz-tagságát felülvizsgáló „bölcsek tanácsa” vezetőjének, Herman Van Rompuynak a jelentése, amely arra ad választ, hogy ideiglenesen vagy véglegesen kizárják-e a Fideszt a pártcsaládból, állítólag már a vezetőség, illetve Donald Tusk néppárti elnök asztalán van.

Nem akar leállni az OTP

A szlovén STA portál Csányi Sándor Ljubljanában szerdán tartott sajtótájékoztatójából kiemeli, hogy a szlovén SKB Bank megvétele után további felvásárlásokat tervez az OTP-vezér. Sőt tervei szerint a szlovén pénzügyi szektorban a jelenleg piacvezető NLB Bankon is túltesz hamarosan, merthogy 25-30 százalékos piaci részesedést akar elérni. Egyébiránt 12 közép- és kelet-európai országban van jelen a magyar bankóriás OTP, 40 ezer alkalmazottal és 20 millió ügyféllel.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2020. január 09. 07:00
Riporter: Csernyánszky Judit