„Klubrádió
Megbeszéljük...

Orbán a manipulátor, az autokrata? – Akinek nem inge, nem veszi magára

22/11/2019 06:14

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt új elnökének szavait értelmezte Nacsa Lőrinc, a KDNP parlamenti képviselője. A kormánypárti politikus szerint nem Orbán Viktornak szóltak Donald Tusk szigorú kijelentései a pártcsalád kongresszusán, a Fidesz kizárása pedig nem volt téma. Amúgy sok kérdésben osztják a Néppárt új vezetőjének véleményét, de a  határvédelem ügyében nem.

2019. november 21. Megbeszéljük / részlet, Nacsa Lőrinc, KDNP (19.11.21.)
12:38
00:00

Nacsa Lőrincet, a KDNP országgyűlési képviselőjét kérdeztük, aki szerdán részt vett Zágrábban az Európai Néppárt (EPP) kongresszusán, ahol a szervezett újonnan megválasztott elnöke, a lengyel Donald Tusk kemény üzenetet küldött a jogállam lebontóinak.

A képviselő azt mondta, óvatos bizakodással vannak az új elnökség iránt, és örülnek annak, hogy először az EPP történetében Közép-Európából, a visegrádi országból érkező vezetője lett a Néppártnak. Természetesen ők is támogatják az új elnökséget, és meg is szavazták – tette hozzá.

Tusk első elnöki beszédében, ahogy arról az Eurologus is beszámolt, határozott, a jogállam mellett kiálló politikusként szónokolt. Név szerint nem említette sem a Fideszt, sem Orbán Viktor miniszterelnököt, de azt mondta, nem fognak olyan értékeket feláldozni a biztonság és a rend oltárán, mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság vagy a közéleti tisztesség, mert erre nincs szükség, mert nem zárják ki egymást. Aki ezt nem tudja elfogadni, az a politikai családjukon kívül van – hangsúlyozta. Tusk arról is beszélt, egy jobbközép mozgalom, mint a Néppárt, nem engedheti meg magának, hogy táptalaja legyen a manipulátoroknak, az autokratáknak, akik saját népszerűségük növelése érdekében ígérnek biztonságot a népnek a nép nevében. 

 
Donald Tusk  Forrás: flickr/Arno Mikkor
 

 Arra a felvetésre, hogy ezek a kijelentések vajon nem vonatkoztak-e Fideszre, Nacsa Lőrinc közölte, Tusk később maga mondta, hogy nem Orbán Viktorra célzott. Egyébként pedig a Néppárt új elnökével a határvédelem kérdését leszámítva egyet lehet érteni, egyébként pedig  „akinek nem inge, nem veszi magára” – fogalmazott a KDNP-s politikus.

Szokásos péntek reggeli, Kossuth Rádiónak adott interjújában Orbán Viktor is beszélt a Fidesz néppárti tagságának jövőjéről. "Nem tudjuk még mi sem, ezért tartjuk függőben a tagságunkat, nem döntöttük még el, hogy folytatjuk-e a közös életünket a Néppárttal. Ha a Néppárt tisztázza, majd döntünk"– mondta Orbán, és hozzátette, a Fidesz nem tartozhat olyan közösséghez amely bevándorláspárti, és nem támogatja a magyar kerítést.

Tusk kerítésügyben azt mondta, volt valaki, aki a menekültválság idején saját magát akarta megcsinálni, kerítést épített és óriásplakátokat helyezett ki migrációs propagandával. Nacsa Lőrinc közölte: a határvédelem volt az a rész, amelyben nem értenek egyet Donald Tuskkal. De – tette hozzá - természetes, hogy egy pártcsaládban többféle irány van, az a kérdés, hogy az új elnök össze tudja-e hangolni ezeket.

Orbán Viktor miniszterelnök Rigában
 
 Emlék a múltból – Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (k) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt az Európai Unió keleti partnerségi csúcstalálkozóján Rigában, a Nemzeti Könyvtár épületében 2015. május 22-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna
 


Arról, hogy Orbánnak üzent-e, Tusk a beszéde után az Azonnalinak azt nyilatkozta, minden tagpártnak címezte a mondandóját. Azt is elmondta, nem ért egyet egyes politikai narratívákkal és ideákkal, amiket Orbán képvisel, ugyanakkor mégis barátja a magyar miniszterelnök, akivel sok minden közös bennük. Tusk közölte még, a három bölcs még az év vége előtt a rendelkezésére bocsátja a jelentését a Fideszről.

Nacsa Lőrinc arról is beszélt a Klubrádióban, miként lehet, hogy a Fidesz tagsága fel van függesztve a Néppártban, de a vele szoros „szimbiózisban” lévő KDNP-é nem. A politikus szövetségnek nevezte a két kormánypárt kapcsolatát, és megjegyezte, régebb óta vannak a Néppártban, mint a Fidesz. (Emlékszünk arra, amikor a Fidesz még a Liberális Internacionálé tagja volt, Orbán Viktor pedig annak alelnöke – tette hozzá műsorvezetőnk, Bolgár György.)

A KDNP-nek tehát megvan a szavazati joga, ugyanis az, hogy szövetségben kormányoznak a Fidesszel, nem jelenti azt, hogy nem külön jogon tagok a Néppártban. A kizárással kapcsolatos javaslatok csak a Fideszre vonatkoztak annak idején, a KDNP-re nem – tette hozzá Nacsa Lőrinc, aki egyúttal megismételte a többször hangoztatott kormánypárti álláspontot arról, hogy „a Fidesz maga kezdeményezte a felfüggesztését”. Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha mégis kizárják a Fideszt, azt válaszolta, a mostani kongresszuson nem volt napirenden a nagyobbik magyar kormánypárt ügye, a viták között sem vetődött fel. Ezek távoli kérdések, most még nem beszélne róluk – mondta a KDNP képviselője..

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr

Megbeszéljük
2019.11.21. 17:10
Műsorvezető: Bolgár György