„Klubrádió
Reggeli gyors

Elege van, kesztyűt dobott Orbánnak a Néppárt új elnöke

21/11/2019 07:49

Világosan és keményen üzent Orbán Viktor Fidesz-elnök kormányfőnek Donald Tusk, akit szerdán választottak meg az Európai Néppár új elnökévé. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter közben megakadályozta, hogy Brüsszel egységesen elítélje a Trump-kormány zsidó telepesekre vonatkozó bejelentését. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

2019. november 21. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Csernyánszky Judit (19.11.21.)
05:40
00:00
Egyértelműen elmondta a véleményét Orbán Viktorról, és arról, mit gondol jövőbeni együttműködésükről Donald Tusk,  lengyel politikus abban a beszédében, amit már nem az Európai Tanács elnökeként, hanem az Európai Néppárt (EPP), az Unió egyik legtekintélyesebb politikai szövetsége első számú embereként tartott Zágrábban. A politikus ezzel Kesztyűt dobott a populistáknak és a nacionalistáknak – erről ír a Financial Times. Tusk szerint a Néppárton belül végre le kell zárni a jogállamot kikezdő populisták és a  demokraták közti zajló keserves küzdelmet, megoldást kell találni, mert egy jobbközép mozgalom nem engedheti meg magának, hogy táptalaja legyen a manipulátoroknak, az autokratáknak, akik saját népszerűségük növelése érdekében ígérnek biztonságot a népnek a nép nevében.

A résztvevők úgy értelmezték ezeket a mondatokat, mint Orbán Viktor elleni kihívást. A Fidesz tagságát tudvalevőleg márciusban függesztették fel az Európai Néppártban.  Nem szabad Tusk szerint beáldozni a polgári szabadságjogokat, a jogállamot, a tisztes életet a biztonság és a rend oltárán, egyszerűen azért, mert erre nincs szükség. a szabadság és a biztonság, a határok védelme és a liberális demokrácia összeegyeztethető fogalmak. Aki képtelen ezt elfogadni, annak de facto pártcsaládunkon kívül a helye – mondta a pártszövetség elnöke mindezt anélkül, hogy kiejtette volna a száján Orbán Viktor nevét. De az üzenet mindenki számára világos volt. 

Orbán Viktor miniszterelnök Rigában
 
Emlék a múltból –
Riga, 2015. május 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (k) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt az Európai Unió keleti partnerségi csúcstalálkozóján a lett fővárosban, a Nemzeti Könyvtár épületében MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna
 

Fideszes brexit

Az EPP azonban továbbra is roppant megosztott a Fidesz illetve Orbán Viktor politikájának a megítélésében. Egyesek szerint nem fog változni a Fidesz, hisz nemcsak a Magyarországon megtapasztalt demokrácia-lebontásában jeleskedik, de szélsőjobbos politikusokkal parolázik és folyamatosan támadja az Uniót, legutóbb a legélesebb támadást Jean-Claude Juncker ellen intézte. Ezért ki kellene végérvényesen zárni a pártszövetség soraiból.

Míg mások azzal érvelnek, a Néppárt egyetlen széket és szavazatot sem veszíthet el az Európai Parlamentben, ezért inkább meg kell tűrni Orbánékat. A marasztalás melletti érvek között szerepel az is, hogy ha ajtót mutatnának a Fidesznek, akkor olyan más tömörülésekkel állna össze, amelyek kihívást jelentenek az EPP számára.

Donald Tusk mindig könyörtelen kritikusa volt Orbánnak, és ezúttal sem fedi el kártyáit. Az is lehet, hogy mostani beszéde a Fidesszel való leszámolás nyitánya volt. Siegfried Muresan, a Néppárt EP-frakciójának román vezetőhelyettese a Brexithez hasonlította az esetleges kizárást, ami mindkét félnek, a Néppártnak épp úgy rossz lenne, mint Magyarországnak. Senki sem nyerne szerinte a kiközösítésen. Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője szerint meg kell adni az esélyt a Fidesznek arra, hogy bebizonyítsa, képes a változásra, hogy megbízható partner legyen a jövőben. Ugyanakkor a német kereszténydemokrata kancellár, a CDU-s Angela Merkel pozíciójának gyengülése sem fest bíztató képet a szövetség jövőjére nézve, így a zöldek felé nyitás látszik alternatívának – írta a Financial Times. 

 
Forrás: Pixabay
 

Az EUObserver is Tusk beszédjére figyelt fel, amelynek hírértékét olyan mondatok adták: minthogy az igazi keresztény értékekért indul harcba. Tusk szerint nem lenne szabad olyanoknak hatalmat adni a kezébe, akik populistaként semmibe veszik az emberi jogokat és a szabadságot. Nem mellesleg a Fidesz-képviselőket nem is hívták meg a Néppárt zágrábi ülésére.

Nagy történelmi tévedés, vagy nem

Az uniós bővítés kérdése is vitát váltott ki, nemcsak a Fidesz esetleges kizárása. Egyesek szerint nem lenne szabad felvenni Észak-Macedóniát és Szerbiát, mások szerint nagy történelmi tévedés lenne a kirekesztésük. A Balkán-integrációja híján aligha lehet szuverén Európáról, szuverén kontinensről beszélni. Márpedig ennek nem kicsi a tétje – érvelnek a bővítés hívei.

A Voice of America a horvát uniós elnökség szemszögéből tálalta a nagyszabású rendezvényt. A soros elnöki tisztséget most betöltő Horvátország épp a Brexit idején játszik majd sorsdöntő szerepet, amikor az ennek nyomán várható megosztottság kezelése igazi kihívás lesz számára.

Magyarország blokkol, Izrael hálás

Nem egy forrást találtunk, amelyben Izrael háláját fejezi ki a magyar kormánynak. Mivelhogy utóbbi jelezte az Európai Unió számára, vétózni fog, illetve blokkolni minden olyan kezdeményezést, amely ellentétes álláspontot hirdetne meg a zsidó telepbővítések ügyében a Trump-kormány által most ismertetett, a reagani időkre visszanyúló pozícióváltással szemben. Erről a Times of Israel és brooklyni Hamodia ortodox vallási lap számolt be.

A magyar külügyminiszter előzetes figyelmeztetése miatt nem köröztették meg azt az egyelőre csak tervezett uniós deklarációt, amelyben egyértelművé tette volna Brüsszel az amerikaiakkal szemben hangoztatott véleményét. Az Egyesült Államok ugyanis nem tartja ezentúl a nemzetközi törvényekkel összeegyeztethetetlennek zsidó telepek létrehozását a megszállt palesztin területeken. Pár órával a magyar álláspont ismertetése után Federica Mogherini fő külügyi megbízott, anélkül, hogy egy szóval is említette volna Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfői bejelentését, azt mondta, Brüsszel álláspontja változatlan, a nemzetközi törvények megsértésének tekinthető zsidó telepesek beköltöztetés az adott térségbe. A Két állam elvét akadályozza és a béke esélyét játssza el az ezzel ellentétes kezdeményezés.  Ezzel egyidőben fel is szólította Izraelt minden, ilyen típusú cselekmény leállítására.

 
Jeuzsálem Forrás:Pixabay
 
 

Magyarországnak nem ez az első, a 28 tagállam egységes álláspontjának kihirdetését blokkoló intézkedése. Legutóbb akkor tiltakozott, amikor Donald Trump, amerikai elnök bejelentette, hogy a korábbi nemzetközi állásfoglalások alapján izraeliek és palesztinok között elvileg megosztott Jeruzsálemet elismeri Izrael fővárosának. Az egységes uniós álláspont kihirdetésének meghiúsulása miatt akkor az egyes országok, mint Németország is, külön tették közzé a Washingtont elítélő nyilatkozatukat.

.Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2019. november 21., csütörtök 07.00
riporter: Csernyánszky Judit