„Klubrádió
Megbeszéljük...

Novák Katalin: Nem rótt fel semmit a Fidesznek a néppárti bölcsek Tanácsa

6/11/2019 16:32

| Szerző: Klubrádió

Kellemes, a Fidesz számára minden kellemetlen kérdést nélkülöző beszélgetés volt a néppárti tagságukról döntő háromtagú bizottsággal folytatott októberi tárgyalás. A három bölcs előtt az Orbán Viktor vezette magyar tárgyalócsoportnak nem kellett védekeznie – mondta Novák Katalin államtitkár. A politikus, aki a Fidesz-alelnöke is, hozzátette, a kormánypárt egyelőre kivár, mert nem mindegy, ki vezeti majd a Néppártot decembertől.

2019. november 06. Megbeszéljük-részlet/Interjú Novák Katalinnal az EPP-ről (19.11.05.)
09:20
00:00

Akár hiszi, akár nem, egyetlen konkrét ügy sem merült fel a Fidesz európai néppárti (EPP) tagságáról döntő Bölcsek Tanácsa és a magyar kormánypárt képviselőinek legutóbbi, októberi tárgyalásán – válaszolta a Klubrádióban Bolgár György György riporter kérdésére Novák Katalin, a magyar tárgyalócsoport tagja, családügyi államtitkár

Az egyébként nagyon kellemes másfél órás beszélgetésen ugyan előkerült a Brexit kérdése, vagy hogy az Európai Tanács aktuális ülésén milyen témák voltak, és hogy miként látják az Európai Bizottság jövőbeli összetételét.

 
 A Bölcsek Tanácsa és magyar partnereik tárgyalása 2019. október 18-án Brüsszelben Forrás: Twitter
 

Tehát a Fidesz képviselői nagyon izgalmas európai kérdésekről beszélgettek a nagy tiszteletű, valóban bölcs néppárti politikusokkal, de fél percig sem volt szó arról, hogy vétkeket rónának fel a Fidesznek, a magyar párt képviselői pedig védekeznének– hangsúlyozta. Mindössze részben érintették azt, hogy valóban van egy rendezetlen helyzet a Fidesz és a Néppárt között, és azt „valahogy majd le kell ütni” – mondta, egyúttal emlékeztetett rá, hogy november végén lesz az EPP zágrábi kongresszusa, ahol új elnököt választ a pártszövetség.

Hozzátette, soha nem állította a Fidesz, hogy ne szeretne az EPP-ben maradni,, de nem mindegy, hogy a Néppárt milyen értékeket képvisel, és ki vezeti a november végével posztjáról távozó Joseph Daul után. A Fidesz tehát egyelőre várja a fejleményeket, hogy az EPP milyen perspektívákban gondolkodik – utalt rá Novák Katalin.

Demográfiai csúcs Budapesten - Sajtótájékoztató
 
Novák Katalin Fotó:
MTI/Soós Lajos
 

A Bölcsek Tanácsának (Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel és Gert Pöttering) feladata, hogy miután márciusban felfüggesztették a Fidesz tagságát az Európai Néppártban, jelentést készítsen a magyar jogállamiságról és a magyar kormánypártól. A tervek szerint ezt követően javaslatot tesznek az EPP-nek, hogy mi legyen a Fidesz tagságával.

A Bölcsek Tanácsa és magyar partnereik legutóbb október 18-án, másodjára, tárgyaltak, a találkozón ott volt Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke is. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke akkor azt írta, konstruktív párbeszéd és jó hangulat jellemezte a szerinte az EPP jövőjéről szóló beszélgetést.

Első alkalommal április 4-én ült le tanácskozni a belga Herman van Rompuy, az osztrák Wolfgang Schüssel és a német Hans-Gert Pöttering. Orbán Viktor első válaszait problematikusnak minősítette van Rompuy.

A magyar tárgyalócsoportnak, amelynek Novák Katalin a vezetője, tagja még Varga Judit igazságügyi miniszter, volt uniós kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Szájer József Fidesz-KDNP-s EP-képviselő is.

Novák Katalin a Klubrádióban adott hosszabb interjújában beszélt a kormány család- és nyugdíjpolitikai intézkedéseiről is. A teljes beszélgetést az alábbi lejátszóval hallgathatja meg! Külön, csak a néppárti részt pedig a cikk elején kattinthatja!

2019. november 06. Megbeszéljük-részlet/Interjú Novák Katalinnal/hosszabb (19.11.05.)
31:27
00:00

Megbeszéljük/Interjú Novák Katalinnal
2019. november 05., kedd 16.15
riporter: Bolgár György