„Klubrádió
A lényeg

Juncker: Tusk legyőzi Orbánt az Európai Néppártban

29/11/2019 20:49

| Szerző: Klubrádió/Index

Az Európai Bizottság leköszönő elnöke, Jean-Claude Juncker szerint a liberális demokrata Donald Tusk nyeri az ideológiai csatát az illiberális Orbánnal szemben az Európai Néppártban. Juncker sajtótájékoztatójáról az állami hírügynökség tudósított ugyan, de az Orbánra vonatkozó mondatot "kifelejtették" a tudósításukból. 

Juncker hibának nevezte, hogy az Európai Tanács nem tartotta tiszteletben az Európai Parlament által egy választási ciklussal ezelőtt létrehozott csúcsjelölti rendszert, amely szerint az európai parlamenti választásokon legtöbb mandátumot szerzett pártcsoport előre megnevezett jelöltje töltheti be az Európai Bizottság elnöki tisztségét. A rendszer apró demokratikus előrelépés volt, de homályos okok miatt ezt elvetették - mondta az Európai Bizottság távozó elnöke. 

Egy kérdésre válaszolva aggodalmának adott hangot egyes tagállamok jogállamisági helyzete miatt. Véleménye szerint több uniós tagállamban sem tartják teljes mértékben tiszteletben a jogállamisági feltételeket, ezzel a populista politikusokra utalt Jean-Claude Juncker.