„Klubrádió
Utcafront

Folyamatosan csonkolják a Városligetet

12/02/2020 21:06

| Szerző: Klubrádió

Talány, hogy az építkezni vágyókat mi vonzza folyamatosan a Városligethez. Arra hivatkozva, hogy van ott már hasonló, mindenki fel akar húzni még egy új épületet a parkban. Meg még egyet, meg még egyet. A fejlesztéseknek mondott beruházások százhetven éve folyamatosan csonkolják a területét, amely így egyre kisebb, és már inkább tűnik vigalmi negyednek, mint parknak – erről beszélt Hlatky Katalin tájépítész. Az ő véleményével folytattuk a Liget-vitát a Klubrádió építészeti műsorában.

2020. február 08. Utcafront (2020. február 08., szombat 17:00)
51:36
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta

Az Utcafront vendégei és témái:

Liguriai utazásunk végére csak eljutottunk Sylvester Ádámmal Sanremóba.

Azután vissza Budapestre, ahol Torma Tamás egy rejtett, eredeti, szépen felújított törökfürdőt mutatott be nekünk.

Kelecsényi Kristóf a Klotild palota ikerépületéről mindent elmondott, amit eddig nem tudhattunk.

Új sorozattal is jelentkeztünk: 12 részben ismertetjük, hogy milyen emblematikus épületek újragondolásával indul a Velencei Építészeti Biennáléra a magyar csapat.

Folytattuk a Liget-vitát: ezúttal K. Hlatky Katalin tájépítész volt az Utcafront vendége. Szerinte a Városliget története a csonkolások, vagyis az elég brutális fakivágásokkal járó hasznosítások története – már a XIX. század közepe óta. Kérdés, hogy több mint százhetven éve miért volt mondhatni minden városi fejlesztésekről döntő illetékesnek az az érzése, hogy az összes tervét egy helyen, az eredendően nem vigalmi negyednek, hanem parknak készült Városligetben kell megvalósítania. Arra hivatkozva, hogy már van ott hasonló, mindenki oda akar tenni még egy új épületet, meg még egyet, meg még egyet …

Liget Budapest Projekt - Épül a Magyar Zene Háza
 
 A Városliget Zrt. által 2019. április 30-án közreadott kép: daruk a Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló Magyar Zene Házának építkezésén. A Fudzsimoto Szu japán építész tervei alapján készülő épületet az eredeti tervek szerint 2021 végén veheti birtokba a közönség.
Fotó: Városliget Zrt.
 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Utcafront
2020. február 08., 17.00
műsorvezető: Rózsa Péter