„Klubrádió
Utcafront

Vigadni akartak Budán is

27/10/2019 05:15

| Szerző: Klubrádió

Budai séta a Vigadótól a Hengermalomig. Zeneterápia Nagyváradon, szobor performansz Veszprémben. Kirándulás Spanyolországba, a cél: Ronda. 

2019. október 26. Utcafront (2019. október 26., szombat 17:00)
51:02
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter

Az 1800-as évek végén már igencsak úgy gondolták, hogy a tisztes budai polgároknak is kellene már egy vigadó, ne csak a pestieknek legyen. El is készült 1900 januárjára Kallina Mór és Árkay Aladár tervei alapján a Corvin téren a Budai Vigadó. Az épület kívülről klasszikus formát mutat, belül már megjelennek a szecesszió jelei. Az egész házban építészeti szempontból talán az a legizgalmasabb, hogy miként tudott (vagy nem tudott) együtt dolgozni az idősebb és a fiatal mester. A háború után éppen csak rendbe hozták, hogy használható legyen, a közelmúltban sikerült felújítani, így kerültek elé addig nem látható részletek. Az épületnek az idők során mindig kulturális funkciója volt, jelenleg a Hagyományok Háza, Kelecsényi Kristóf építész, történész mutatta be hallgatóinknak.

Az Utcafront további témái voltak:

A budai séta egészen a Hengermalomig tartott, amelyet Torma Tamás mutatott be.

Nagyon jó és nagyon archaikus hely Ronda, vagyis Sylvester Ádám spanyol körútjának következő városa.

Zeneterápia egy elvarázsolt házban – Kozár Alexandra egy nagyváradi álomról mesélt.

A lakótelepi feeling felülírása – szabadtéri szobor performansz egy veszprémi városrészben a Paradigma Ariadne építésziroda rendezésében.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Utcafront
2019.10.26. 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter