„Köszönjük,
Esti gyors

Vásárhelyi Mária: Rajk László bátor, erős, igazságos, szabad ember volt

12/09/2019 20:53

| Szerző: Klubrádió

Vásárhelyi Mária szociológus szerint a csütörtökön elhunyt Rajk László építész mindig szabad ember akart maradni, és természetes volt számára a tisztesség, hogy csak olyan dologban vesz részt, ami az erkölcsi normái szerint vállalható.

Rövid lefolyású, súlyos betegséget követően szeptember 11-én elhunyt Rajk László Kossuth-díjas építész, díszlettervező, az egykori demokratikus ellenzék meghatározó tagja.

Ifjabb Rajk László 1949. január 26-án született. Édesapját, a kommunista diktatúra korábbi belügyminiszterét koncepciós per alapján még az év októberében kivégezték, bebörtönzött édesanyjától pedig elvették a kisfiút. Egy gyermekotthonban, álnéven töltött öt évet követően kaphatta vissza csak igazi nevét, miután édesanyját, Földi Juliannát kiengedték, és újra egyesülhetett a család.
A rendszerváltó demokratikus ellenzéknek a kezdetektől tagja volt, 1980-tól tiltólistára kerül, 1981-től Demszky Gáborral közösen szamizdatok kiadásában és terjesztésében vállalt szerepet. 1988-ban alapító tagja volt a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, a későbbi SZDSZ-nek is, amelynek alapításától tisztségviselője is volt. A rendszerváltáskor az 1989. június 16-i Nagy Imre-újratemetés gigantikus díszletei is az ő nevéhez kötődnek.

Vásárhelyi Mária szociológussal nagyon pici korukban ismerkedtek meg, 1956 november a romániai Snagovban, ahová a Nagy Imre-csoport tagjai kerültek, de ez az ismeretség kitartott mind a mai napig. Vásárhelyi Mária elmondta, az úgynevezett snagovi gyerekek mind a mai napig jó barátok és kicsit úgy érzik, mintha egy család lennének. Rajk László az egyik legmeghatározóbb személyisége volt ennek a csapatnak, ami hétéves kort jelentett.

Azon gondolkodott, hogy kit is veszített el? Rajk László egy bátor, erős, igazságos, szabad ember volt már hét évesen is, és annyi szörnyűséget, tragédiát élt meg, amennyi másnak egy egész életre sok lenne. Ezzel együtt, hogy ennyi tragédia érte, nem sok nála derűsebb, kedvesebb és szerényebb embert ismert. Soha életében nem hallotta panaszkodni.

Amikor pártja, az SZDSZ korrupciós vádakba keveredett, 1996-ban lemondott parlamenti mandátumáról. Vásárhelyi Mária hozzáfűzte: senkivel szemben nem állította ezt normaként, amikor kilépett az szdsz-ből, az az ő döntése volt, mert úgy ítélte meg, hogy nincs helye talán az egész politikában sem. De soha senkitől nem várta el, hogy kövesse.

Rajk László mindig szabad ember akart maradni és természetes volt számára a tisztesség, hogy csak olyan dologban vesz részt, ami az erkölcsi normái szerint vállalható.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Kép: wikipedia

Esti gyors
2019. szeptember 12., csütörtök 18.15
Műsorvezető: Szénási Sándor