„Klubrádió
A lényeg

Meghalt Rajk László

12/09/2019 07:44

| Szerző: Klubrádió

Rövid lefolyású, súlyos betegséget követően szeptember 11-én elhunyt Rajk László Kossuth-díjas építész, díszlettervező, az egykori demokratikus ellenzék meghatározó tagja. 

Életének 71. évében, szeptember 11-én elhunyt Rajk László. A rövid mondat a magyar építészet egyik legösszetettebb, nyughatatlan alakjának távozását jelenti, egyelőre nehezen felmérhető következményekkel - olvasható az epiteszforum.hu oldalán. Rajk László a történelembe született, és életének hét évtizede alatt sokat tett azért, hogy aktívan alakítsa is azt. A Konrád-féle társadalmi reformer kör tagjaként, szamizdatíróként és harcos ellenzékiként, a rendszerváltás követően politikusként, legendás és kedvelt látvány- és díszlettervezőként, és végül, de nem utolsósorban építészként, mégpedig azon kevesek egyikeként, akik vállalták, hogy épületeikkel konfrontatív módon formálják a közízlést és -gondolkodást.

Ifjabb Rajk László 1949. január 26-án született. Édesapját, a kommunista diktatúra korábbi belügyminiszterét koncepciós per alapján még az év októberében kivégezték, bebörtönzött édesanyjától pedig elvették a kisfiút. Egy gyermekotthonban, álnéven töltött öt évet követően kaphatta vissza csak igazi nevét, miután édesanyját, Földi Juliannát kiengedték, és újra egyesülhetett a család.

 
Újratemetés
Fortepan
 

A rendszerváltó demokratikus ellenzéknek a kezdetektől tagja volt, 1980-tól tiltólistára kerül, 1981-től Demszky Gáborral közösen szamizdatok kiadásában és terjesztésében vállalt szerepet. 1988-ban alapító tagja volt a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, a későbbi SZDSZ-nek is, amelynek alapításától tisztségviselője is volt. A rendszerváltáskor az 1989. június 16-i Nagy Imre-újratemetés gigantikus díszletei is az ő nevéhez kötődnek.

Kiemelt kép: Fortepan.

Pár hónapja Szénási Sándor beszélgetett Rajk Lászlóval a Szabadság, elvtársak! című műsorban. A beszélgetést a fenti videón meghallgathatják.