„Klubrádió
Esti gyors

Öncenzúra a Tanúban

21/06/2019 15:07

| Szerző: Klubrádió

Az Isten áldja meg Bacsó Pétert, amiért két mondatot hozzáírt legendás filmjéhez, a Tanúhoz, mert csak így mehetett le - mondja Farkasházy Tivadar újságíró, humorista, akinek birtokában van az eredeti forgatókönyv.

2019. június 20. Esti gyors / részlet, Farkasházy Tivadar (19.06.20.)
05:25
00:00

A Hócipő megírta, hogy a Tanú eredeti forgatókönyve Farkasházy Tivadar tulajdonában van; arról kérdeztük, mi az, ami benne volt a szövegben, de kikerült, és mit írtak hozzá utólag. A humorista azt mondta: az Isten áldja meg Bacsó Pétert, hogy két mondatot hozzáírt, mert 12 évig volt dobozban a film, amely '69-ben befejeződött.

Amikor végre engedélyezte Aczél György (a Kádár-korszakban a kulturális élet egyik legfőbb irányítója), akkor bizonyos változtatásokat eszközölt Rényi Péter (a Népszabadság főszerkesztő-helyettese) útján. Így került be Csetneky, a nyilas, hogy a kétfrontos harc jegyében ellene is harcoljon Pelikán József. Dániel Zoltánnal kapcsolatban, akinek karaktere végigvonul a filmen, Farkasházy Tivadar mindig érzett némi furcsaságot. Biztosan emlékszünk a jelenetre, amikor Pelikánt elviszik kivégezni, de nincs ott a hóhér, és kiabálja Dr. Kotász nevét, majd a börtönigazgató szól neki, hogy rehabilitálják. Erre Pelikán megkérdezi, mi lett Dániellel, és az igazgató azt is elmondja, hogy ő már egy hete otthon van.

Farkasházy Tivadar közölte: a forgatókönyvben egy szó sincs arról, hogy hogy Dániel hazamegy, valószínűleg Aczél-Rényi útján került be ez a két mondat, mint "sugalmazott öncenzúra". Talán Bacsótól is kért valamit Aczél, nem csak Pelikántól Virág elvtárs. Tehát a filmbeli Rajk Lászlót - hiszen az ő figuráját jeleníti meg a "békaemberekkel találkozó" Dániel - nem is végzik ki. Elképzelhetetlen, hogy önszántából írta ezt bele Bacsó Péter, de az Isten áldja meg érte - mondta a humorista -, mert így mehetett a film.

Egy közintézményé lesz ez a forgatókönyv, de bizonyos idő szükséges hozzá, amikor olyan országban fogunk élni, ahol nem akarják tönkretenni a Magyar Tudományos Akadémiát, az '56-os Intézetet és a Széchényi Könyvtárat. Viszont addig se Habony Árpád viszi haza, mint a képeket a Szépművészetiből - jegyezte meg Farkasházy.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Esti gyors
2019. június 20., kedd 18.30
Műsorvezető: Szénási Sándor