„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony: Ha nincs kormányhatározat, nincs vb

19/12/2019 21:54

| Szerző: Klubrádió

Nem zsarolás, csak tényközlés –mondta a főpolgármester-, hogy ha a kormány nem tartja be azt, amiben megállapodtak, akkor nem lesz atlétikai világbajnokság.

2019. december 19. Esti gyors - részlet 19.12.19. Karácsony Gergely
14:30
00:00

Áder Jánost csúnyán félrevezethették, hogy aláírta az új társadalombiztosítási törvényt – véli Karácsony Gergely. Az elnök ugyanis arra hivatkozott, hogy a sürgősségi ellátást és a mentést nem érinti a változás, arra mindenki jogosult, az is akinek nincs érvényes biztosítása. Ez eddig igaz, csakhogy az ellátást utólag kifizettetik, ami több milliós összeg is lehet. A cél jó, ki kell szűrni a potyautasokat, de sokan vannak, akik önhibájukon kívül kerülnek ilyen helyzetbe. A változtatásból súlyos családi tragédiák lehetnek, a főváros tehát a kerületekkel együtt keresi a megoldást, hogyan segíthetnének a lehetetlen élethelyzetbe került embereken.

A főpolgármester a kormánnyal kötött egyezségről is beszélt az Esti gyorsban. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában szó volt az atlétikai stadionról, a világbajnokságról és arról, hogy a kormánytól mennyi pénzt kap Budapest, amelyet alapvetően az egészségügy fejlesztésére költ majd. A kancelláriaminiszter szerint minderről kormányhatározat születik még ebben az évben. Karácsony Gergely határozottan kijelentette, ha időben nem lesz ilyen kormányhatározat, akkor nem lesz atlétikai vb sem.

A tervezett szuperkórházról azt mondta a főpolgármester, hogy a kiszemelt hely a közlekedési lehetőségek miatt nem jó, még az is elképzelhető, hogy a főváros egy jobban megközelíthető saját telket ajánl fel kórházépítés céljára. Aztán ott van a Biodom ügye, amely még nincs kész, de úgy tűnik, hogy a kormány nem akarja kifizetni a még hiányzó összeget. Karácsony Gergely szerint ez a létesítmény valóban lehet egy turisztikai látványosság, de a bevétel túlnyomó része nem Budapest kasszájába érkezne. A Városliget projekt visszafogásával rengeteg pénzt spóroltak meg a kormánynak, tehát ne az önkormányzattól várják a Biodom finanszírozását.

A színházakkal kapcsolatban a főpolgármester azt mondta, hogy politikai zsarolás történik, az önkormányzat alkura kényszerül a kormánnyal, de csak jó megállapodást hajlandóak kötni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

Esti gyors
2019.12.19. 18:00 
Műsorvezető: Kárpáti János